Trei posturi TV avertizate public pentru nerespectarea dreptului minorul la protecția imaginii și a vieții private

27.02.2023

Posturile de televiziune „TV8”, „TV Moldova-1” și „PRO TV CHIŞINĂU” au fost avertizate public pentru modul în care au reflectat abuzul asupra unei minore în cadrul buletinelor principale ale serii din 24 ianuarie 2023. Controlului a fost inițial la solicitarea membrei CA, Tatiana Crestenco.

 

Membrii Consiliului Audiovizualului au constat că serviciile media de televiziune nu au respectat prevederile art. 15 din Codul serviciilor media audiovizuale al Republicii Moldova (CSMA). Astfel, nu s-a ținut cont de respectarea principiului interesului superior al copilului, au fost estompate insuficient imaginile video și coloana sonoră, fapt ce a făcut posibilă identificarea minorelor implicate în conflict, dat fiind faptul că prezența vocilor copiilor poate fi recunoscută, iar în cadrul unor astfel de subiecte minorul are dreptul la protecția imaginii și a vieții private.

 

Totodată, pentru minorii consumatori de programe, scenele de violență care pot fi observate în cadrul înregistrărilor video, le pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală.

 

În același timp, postul de televiziune „ORIZONT TV” a fost amendat cu 5 000 lei, pentru faptul că nu a prezentat înregistările solicitate de CA ale buletinelor de știri din data de 24 ianuarie, în vederea realizării controlului.

 

 

Serviciul comunicare și relații externe