Acțiunile CA menționate în Raportul Departamentului de Stat al SUA privind drepturile omului în Republica Moldova

25.04.2024

Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii a publicat Raportul privind drepturile omului în Republica Moldova pentru anul 2023, în care se face referire la acțiunile Consiliului Audiovizualului îndreptate spre procesul de dezoligarhizare a sferei media, securizarea spațiului audiovizual național și respectarea legislației în domeniu.

 

Au fost remarcate amendamentele la Codul serviciilor media audiovizuale ce au vizat diminuarea cotei de audiență ponderată a serviciilor media, de la 35% la 25%, pentru evaluarea situaţiei dominante în formarea opiniei publice. După cum se afirmă în document, modificarea a avut menirea să contribuie la limitarea influenței politice excesive în sfera audiovizuală.

 

Raportul mai menționează aplicarea legislației și monitorizările efectuale în 2023. Astfel, pentru reflectarea campaniei electorale contrar notificărilor de neparticiparea la mediatizarea acesteia, CA a amendat 6 posturi TV, care nu au respectat normele în materie electorală.

 

Au fost amintite și eforturile Consiliului Audiovizualului în ce privește securitatea informațională a țării, și anume controalele și sancțiunile aplicate pentru retransmisiunea de către mai mulți distribuitori de servicii media din regiunea găgăuză a programelor informative și analitice ale posturilor de televiziune din Federația Rusă și Belarus, interzise prin lege.

 

În fiecare an, Departamentul de Stat al SUA publică rapoarte de țară privind practicile în domeniul drepturilor omului din întreaga lume.