Amendă de 10 000 de lei pentru reflectarea unui candidat la alegeri în afara unui program electoral la Jurnal TV

13.10.2023

Jurnal TV a fost sancționat, în ședința de astăzi a Consiliului Audiovizualului, cu 10 000 de lei pentru vizarea candidatului la funcția de primar general al mun. Chișinău, Ion Ceban, în emisiunea „Ora de ras” difuzată pe 10 octombrie 2023 – o reluare din 14 mai a.c., care nu este un program cu caracter electoral.

 

În emisiune a fost prezentat un subiect referitor la reținerea șefului Direcției municipale asistență socială și sănătate, Boris Gâlcă, bănuit de delapidarea fondurilor externe destinate refugiaților din Ucraina. Moderatorul programului „Ora de ras”, Anatol Durbală, a menționat că primarul, Ion Ceban, nu a acceptat cererea de demisie a lui Boris Gâlcă, însă a demis-o pe Irina Certan, vizată în același dosar, pentru că a depus mărturii împotriva lui Gâlcă și împotriva sa.

 

Petentul, Ion Ceban, susține că la adresa sa au fost aduse acuzații denigratoare și calomnioase, făcându-se deducții false din declarațiile sale cu privire la un subiect care a avut loc în mai 2023. La data reluării programului, acesta era candidat în cursa electorală.

 

Fondatoarea Jurnal TV, ÎCS „REFORMA ART” SRL, a menționat într-o scrisoare adresată CA despre faptul că semnatarul petiției insinuează neîntemeiat că subiectul a fost special creat și difuzat pentru a-l denigra ca și concurent electoral și că atunci când materialul a fost difuzat inițial, petentul nu a avut nici o obiecție.

 

Conform prevederile art. 90 alin. (2) din Codul electoral, în perioada electorală în serviciile media audiovizuale, concurenții electorali (candidații în alegeri) nu pot avea intervenții directe sau indirecte și nu pot fi vizați decât în programele cu caracter electoral, stabilite expres în declarațiile politicilor editoriale ale furnizorilor de servicii media.

 

Potrivit declarației Jurnal TV privind politica editorială pentru reflectarea alegerilor locale din 05 noiembrie 2023, postul s-a angajat să difuzeze 3 tipuri de programe cu caracter electoral:

Programe cu conținut electoral evidențiate prin semnale acustice și vizuale în principalul buletin de știri al zilei;

Dezbateri electorale;

Programe de publicitate electorală.

 

Emisiunea „Ora de ras” nu a fost inclusă în categoria programelor cu caracter electoral.