ATV și Bugeac FM amendate pentru neasigurarea echității, echilibrului și imparțialității cu 15 000 de lei fiecare

28.11.2023

Posturile ATV și Bugeac FM au fost sancționate cu 15 000 de lei fiecare, în ultima ședință a Consiliului Audiovizualului, pentru că nu au asigurat echitatea, echilibrul și imparțialitatea în reflectarea alegerilor, când nu au oferit concurenților electorali timpi de antenă în condiții egale și nediscriminatorii în programul „Тема дня”.

 

CA a fost sesizat de Serghei Anastasov, candidat la funcția de primar al or. Comrat, care a invocat faptul că emisiunea din 13 noiembrie 2023 a avut caracter electoral, că nu au fost prezentate condițiile de participare și regulile acesteia și că a fost favorizat un candidat la funcția de primar, încălcând prevederile Codului serviciilor media audiovizuale. O altă petiție, depusă de Iaroslav Bulgaru, susținea că ATV, în ediția din 16 noiembrie a.c., nu a creat condiții egale pentru toți candidații, fiind favorizat Nicolae Dudoglo, candidat independent la funcția de primar al municipiului Comrat în turul II al alegerilor locale generale.

 

Controlul CA a atestat că, în programul din 13 noiembrie 2023 difuzat de ATV, nu au fost respectate echitatea și imparțialitatea, în lipsa uneia dintre părțile vizate, iar moderatoarea nu a asigurat corectitudinea și echilibrul, principii prevăzute și la art. 89 alin. (2) din Codul electoral.

 

În timpul discuțiilor, activista civică, Maria Plucci, a îndemnat locuitorii să nu cumpere apartamente în blocurile nou construite la Comrat, acuzând primarul de ilegalități: „Не голосуйте за этого примара, потому что наш город глухой… надо идти голосовать за нормальных людей… Я вам говорю: 19-го числа выйдем и голосуем за Николая Харламповича Дудогло…”

 

Invitații Ivan Cîlcic, activist civic, și Ivan Terzi, președinte al Asociației Obștești „Hародный контроль АТО Гагаузия”, și-au exprimat nemulțumirea față de activitatea candidatului, calificându-l drept cel mai slab primar pe care l-au cunoscut. Moderatoarea nu a intervenit pentru a menține imparțialitatea și nu a abordat agitația electorală din platou.

 

În programul „Тема дня” din 16 noiembrie 2023, difuzat de ATV și Bugeac FM, invitat a fost Nicolae Dudoglo. Acesta, pe parcursul emisiunii, și-a prezentat platforma electorală și și-a exprimat recunoștința față de concurenții din primul tur și față de susținătorii săi. Moderatoarea a susținut în totalitate declarațiile invitatului său, la final i-a mulțumit și i-a urat succes în cursa electorală, îndemnând telespectatorii să facă alegerea corectă: „Желаю вам удачи и победы на выборах. Уважаемые телезрители, осталось пару дней до второго тура, я призываю вас сделать правильный выбор”.

 

ATV și Bugeac FM nu au indicat programul „Тема дня” în declarațiile privind politica editorială pentru reflectarea alegerilor locale, iar cei doi concurenți electorali ajunși în turul II pentru funcția de primar al or. Comrat nu puteau avea intervenții directe sau indirecte și nu puteau fi vizați de terți în această emisiune. Pentru încălcarea prevederilor art. 90 alin. (2) din Codul electoral, CA a aplicat amenzi a câte 10 000 de lei, iar pentru abateri de la art. 89 alin. (2) din Codul electoral – amenzi a câte 5 000 de lei.

 

Membrul CA, Ruslan Mihalevschi, a remarcat că obligația jurnalistului este să asigure echilibrul de opinii. Ambii candidați urmau să beneficieze de timp egal de emisie, iar reacția celor vizați trebuia prezentată. Invitarea unui contracandidat în platou nu reprezintă investigație jurnalistică. Dacă se dorea deconspirarea schemelor de corupție, atunci există standarde jurnalistice, prevederile Codului serviciilor media audiovizuale de care trebuie să se țină cont, a mai declarat membrul CA.