CA A APLICAT 3 AVERTIZĂRI PUBLICE ȘI 5000 DE LEI PENTRU „JURNAL TV” ȘI A AVERTIZAT PUBLIC „PRO TV CHIȘINĂU” ȘI „DROCHIA TV”

15.04.2022

I. Autoritatea de reglementare în domeniul comunicării audiovizuale a examinat petițiile: 1) dlui Oleg D. Pietraru, prin care sesizează că în cadrul buletinului de știri din 01 martie 2022, serviciul media audiovizual „Jurnal TV” a difuzat mai multe subiecte despre războiul din Ucraina în care lipsește opinia autorităților din Federația Rusă, lipsește prezentarea sursei video din introul buletinului, totodată, fiind atestate și încălcări de la prevederile privind protecția minorilor; 2) precum și a dnei Natalia Dașchevici, prin care se invocă încălcarea prevederilor Codului serviciilor media audiovizuale de către furnizorii de servicii media audiovizuale „PRO TV Chișinău” și „Jurnal TV”.

 

Astfel:
Serviciul media audiovizual „Jurnal TV” a difuzat subiectele:
– „Rușii atacă marile orașe ale Ucrainei”, care relatează despre bombardarea Ucrainei de către forțele militare ale Federației Ruse. Știrea constă doar din relatările reporterul care prezintă informații fără un suport factologic și fără a indica sursele de proveniență ale acestora, relatarea limitându-se la afirmații ca: „Tot mai multe zvonuri circulă..”; „Se spune că…”. Totodată, în cadrul știrii lipsește și echilibrul de opinii vizavi de informațiile relatate;
– „Războiul povestit de prizonierii ruși”, care relatează despre soldații ruși capturați de armata ucraineană. După declarații sunt rulate secvențe video, de o proveniență necunoscută în care apar unele persoane care, pretind a fi soldați din armata rusă, capturați de ucraineni. Nu sunt prezentate informații concludente despre apartenența acestor persoane la armata Federației Ruse. La sfârșitul reportajului se mai afirmă că în ziua curentă, soldații ucraineni au capturat un autocar cu 30 de militari ruși, iar într-o coloană de tancuri nimicite a fost depistat un crematoriu mobil pentru arderea cadavrelor. Nu este specificată sursa acestor informații, totodată, în cadrul știrii lipsește poziția oficială vizavi de afirmațiile prezentate;
– „Kievul vorbește de crime de război”, relatează despre atitudinea Ucrainei și a Curții Penale de la Haga privind eventualele crime de război ale Federației Ruse în Ucraina. Jurnaliștii nu au intervenit pentru a echilibra știrea, prin prezentarea altor puncte de vedere aflate în opoziție, în cazul de față, opinia Federației Ruse.

– Un subiect, cu durata de aprox. 4 min., în care se relatează despre situația refugiaților de la centrele de plasare ale acestora. Astfel, în reportaj sunt vizați și copii refugiaților, ajunși în Moldova fie cu părinții, fie singuri. Majoritatea copiilor reflectați în subiect sunt prezentați într-un context favorabil și pozitiv, fără riscuri majore de a-i prejudicia. Cu toate acestea, în a doua parte a reportajului se relatează despre cazul unui băiat de 11 ani, pe nume Andrei, lăsat la frontiera moldo-ucraineană de tatăl său, iar ulterior preluat de o familie de moldoveni pe care o vede prima dată în viață. La reflectarea acestui caz, nu s-a ținut cont de vulnerabilitatea vârstei minorului și nici de starea psihoemoțională a acestuia, totodată, nefiind întreprinse toate măsurile necesare pentru protejarea identității: minorul aflat în situație dificilă, a fost intervievat fără blurarea feței, au fost prezentate informații cu privire la identitatea acestuia precum, vârsta, numele, de unde a venit, cine îl adăpostește.

 

Serviciul media audiovizual „PRO TV Chișinău” a difuzat subiecte ce au vizat situația din Ucraina. Conținutul subiectelor respective vizează situația din zonele de luptă. Este difuzată declarația Președintelui Ucrainei, V. Zelensky, care îl cheamă pe liderul rus Vladimir Putin la negocieri de pace, pentru că numai acestea sunt unica șansă pentru Rusia de a-și reduce pierderile. Este de menționat faptul că în cadrul buletinului informativ au avut intervenții directe atât oficiali ucraineni, cât și oficiali din partea Rusiei, care s-au expus pe segmentul informațional stabilit de statele pe care le reprezintă, echilibrând, astfel, poziția părților aflate în conflict.
La reflectarea unui conflict militar, este dificil de a aborda doar sursele oficiale, deoarece acestea nu pot acoperi tot spectrul informațional și probatoriu în timp real. Din acest considerent, se apelează la surse externe de informare care au o notorietate în acest domeniu și care pot fi utilizate pentru o informare mai aprofundată a unor evenimente, cu folosirea imaginilor de la fața locului.
Totuși, în cadrul subiectului în care se menționeaă: „Tot la Mariupol, a fost distrusă în totalitate uzina Metalurgică Azov-Stali, una dintre cele mai mari din Europa…”, relatarea fiind însoțită de imagini cu orașul Mariupol, în urma atacurilor aeriene, precum și secvențe în care uzina Metalurgică Azov-Stali, una dintre cele mai mari din Europa, este supusă unui atac cu rachete. În acest sens de specificat că, sursa acestor imagini nu este indicată în cadrul subiectului.

Pentru încălcările admise, Consiliul Audiovizualului a aplicat serviciului media audiovizual „Jurnal TV” 3 avertizări publice și o amendă în valoare de 5000 de lei, iar serviciul media audiovizual „PRO TV Chișinău” a fost, la fel, avertizat public.

 

II. Tot în cadrul ședinței, Consiliul Audiovizualului a examinat rezultatele monitorizării serviciului media audiovizual „Drochia TV”, urmare a petiției dlui Petru Macovei, care susține că la 13 martie 2022, postul local de televiziune  „Drochia TV” a difuzat programul audiovizual „Cuvântul preotului”, în cadrul căreia preoții prezenți la emisiune au transmis mesaje discriminatorii și care justifică războiul Rusiei împotriva Ucrainei.
Rezultatele monitorizării au atestat că în respectivul program audiovizual, invitatul emisiunii, preotului Ioan Grigoraș, a încercat să argumenteze că nu Patriarhul Rusiei este de vină pentru începerea războiului, dar de vină este păcatul, privit prin prisma marșului LGBT petrecut în Ucraina.
Este de menționat că moderatorul emisiunii, preot și acesta, pe întreaga durată a discursului preotului Ioan Grigoraș, nu a intervenit și nici nu a încercat să-l întrerupă pentru a evita difuzarea unor mesaje discriminatorii.

Consiliul Audiovizualului a avertizat public serviciul media audiovizual „Drochia TV”.

 

Serviciul Comunicare și relații cu publicul