CA a aplicat amenzi de 109 000 lei pentru 4 posturi TV care nu au realizat suficiente programe locale, și/sau în limba română și/sau în prime-time

23.12.2022

Consiliul Audiovizualului a analizat rapoarte de monitorizare privind posturile „REN Moldova”, „Cotidianul TV – CTV”, „Canal Regional” și „Orizont TV”, pentru încălcarea prevederilor art. 4. alin. (3) lit. a), b), c), alin. (7) și alin. (9) din Codul Serviciilor Media Audiovizuale (CSMA). Perioada de monitorizare a fost 02-08 decembrie 2022.

 

Astfel, furnizorii de servicii media audiovizuale ”TELEPROIECT” SRL, Asociația Obștească „PEOPLE FOR FREE MEDIA” SRL, „Canal Regional” SRL și „ARCHIDOC GROUP” SRL au fost sancționați cu amenzi în mărime de 109 000 lei pentru nerespectarea prevederilor art. 4 ale CSMA.

 

În același timp, monitorizarea nu a atestat încălcări ale prevederilor art. 4 alin. (3) lit. a), b), c), alin. (7) și alin. (9) din CSMA de către posturile „Busuioc TV”, „Gurinel TV”, „Noroc TV”, „Tezaur TV”, „ TVR Moldova” și „Vocea Basarabiei TV”.

 

Tot în ședința de azi, membrii CA au decis să inițieze un control privind respectarea prevederilor art.13 – asigurarea informării corecte -, în principalul buletin de știri al serii, timp de o săptămână, de către postul REN Moldova.

 

Vedeți mai jos detalii despre sancțiuni:

 

Denumirea instituției, titularul de licențăObiectul sancțiuniiSancțiunea
„TELEPROIECT” SRL fondatoarea serviciului media audiovizual privat național de televiziune „REN Moldova”pentru încălcarea prevederilor art. 4 alin. (3) lit. c) din CodAmendă de 14 000 de lei
pentru încălcarea prevederilor art. 4 alin. (7) din CodAmendă de 15 000 de lei
pentru încălcarea prevederilor art. 4 alin. (9) din Cod

 

Amendă de 13 000 de lei
 
Asociația Obștească „PEOPLE FOR FREE MEDIA” SRL fondatoarea serviciului media audiovizual privat național de televiziune „Cotidianul TV – CTV”

 

pentru încălcarea prevederilor art. 4 alin. (3) lit. c) din CodAmendă de 14 000 de lei
pentru încălcarea prevederilor art. 4 alin. (9) din CodAmendă de 14 000 de lei
 
„Canal Regional” SRL fondatoarea serviciului media audiovizual privat național de televiziune „Canal Regional”

 

pentru încălcarea prevederilor art. 4 alin. (3) lit. c) din CodAmendă de 14 000 de lei
pentru încălcarea prevederilor art. 4 alin. (9) din CodulAmendă de 13 000 de lei
„ARCHIDOC GROUP” SRL fondatoarea serviciului media audiovizual privat național de televiziune „Orizont TV”

 

pentru încălcarea prevederilor art. 4 alin. (9) din CodulAmendă de 12 000 de lei

 

Pornind de la necesitatea asigurării unei mai bune conformări din perspectiva îndeplinirii prevederilor CSMA, furnizorii de servicii media audiovizuale sancționați sunt obligați să difuzeze textul sancțiunii în următoarele 48 de ore de la data adoptării deciziei privind aplicarea sancțiunii, sonor și/sau vizual, de cel puțin 3 ori, în orele de maximă audiență, din care o dată în principalul program audiovizual de știri, în cazul serviciilor media audiovizuale generaliste și/sau de știri.

 

Serviciul Comunicare și relații externe