CA a aprobat al doilea raport de monitorizare privind reflectarea alegerilor la TV și radio

29.09.2023

Consiliul Audiovizualului (CA) a aprobat, în ședința de azi, cel de-al doilea Raport de monitorizare privind reflectarea alegerilor locale generale din 05 noiembrie 2023 de către posturile TV și radio ale căror declarații privind politica editorială pentru reflectarea alegerilor locale generale din 05 noiembrie 2023 au fost aprobate de CA. Perioada supusă controlului: 18-24 septembrie 2023.

 

Monitorizarea principalelor buletine de știri ale zilei a arătat că 8 posturi de televiziune și radio din cele 42 de servicii media monitorizare nu au respectat pct. 38 și pct. 43 din Regulamentul privind reflectarea alegerilor de către instituțiile mass-media, adoptat de Comisia Electorală Centrală (CEC). Aceste prevederi se referă la faptul că furnizorii trebuie să asigure accesul persoanelor cu dizabilități de văz sau auz la, cel puțin, o ediție pe săptămână a rubricii speciale „Electorala – 2023” și trebuie să realizeze rubrica „Electorala – 2023 ”. Totodată, 34 servicii media nu au admis abateri de la lege. În același timp, 13 posturi care la monitorizarea precedentă nu au avut rubrica „Electorala”, s-au corectat și au inclus-o în buletinele de știri.

 

CA a publicat raportul de monitorizare pe pagina sa web oficială, conform cerințelor pct. 95 din Regulamentul CEC. În același timp, CA a expediat raportul către CEC. Și furnizorii de servicii media au responsabilitatea de a publica raportul ce vizează serviciul media al cărui fondator sunt, pe propriile pagini oficiale.

 

În cadrul ședinței, CA nu a aplicat sancțiuni furnizorilor de servicii media, dar a subliniat necesitatea asigurării respectării prevederilor privind reflectarea alegerilor.