CA a aprobat cel de-al patrulea raport de monitorizare privind reflectarea alegerilor

17.10.2023

Consiliul Audiovizualului a aprobat în ședința de vineri cel de-al patrulea raport de monitorizare a reflectării alegerilor locale generale din 05 noiembrie 2023 la TV și radio.

 

Astfel, în perioada 2-8 octombrie 2023, doar posturile ATV, ART-TV și TVC 21 au avut încălcări ale art. 90 alin. (2) lit. a) din Codul electoral și/sau pct. 38 și pct. 43 din Regulamentul privind reflectarea alegerilor de către instituțiile mass-media, aprobat de CEC, din cele 42 de servicii media monitorizate.

 

Postul de televiziune ATV nu a asigurat accesibilitatea persoanelor cu deficiențe de auz, la cel puțin o ediție pe săptămână a rubricii speciale „Electorala 2023”.

 

ART-TV nu a realizat rubrica specială „Electorala”, deși a difuzat subiecte cu caracter electoral și nu a asigură accesul persoanelor cu deficiențe de auz, prin titrarea sincron a buletinelor de știri sau prin interpretarea în limbaj mimico-gestual.

 

TVC 21 pe 2 și 4 octombrie 2023 nu a inclus în programele informative rubrica specială „Electorala 2023”, evidențiată prin semnale acustice sau vizuale unice la început și la final, deși a prezentat subiecte cu caracter electoral.

 

Raportul de monitorizare a fost publicat pe pagina web a CA și a fost remis CEC în ziua aprobării.