CA a aprobat cel de-al treilea raport de monitorizare a reflectării alegerilor locale la TV și radio

10.10.2023

Consiliul Audiovizualului a aprobat în ședința de vineri cel de-al treilea raport de monitorizare a reflectării alegerilor locale din 05 noiembrie 2023 la TV și radio, pentru perioada 25 septembrie-01 octombrie 2023.

 

Din cele 42 de posturi de televiziune și radio care au depus declarații privind reflectarea alegerilor, 5 servicii media nu au respectat prevederile art. 90 alin. (2) lit. a) din Codul electoral și / sau pct. 38, 43, 48 din Regulamentul privind reflectarea alegerilor de către instituțiile mass-media, aprobat de Comisia Electorală Centrală (CEC). Astfel, ATV, Exclusiiv TV, Vocea Basarabiei TV, TVC 21 și Jurnal FM nu au inclus rubrica „Electorala 2023”, evidențiată prin semnale acustice și vizuale, în programele de știri, ATV nu a asigurat accesul persoanelor cu dizabilități de văz sau auz la, cel puțin, o ediție pe săptămână a rubricii speciale „Electorala 2023”, iar N4 și Vocea Basarabiei TV, în cadrul prezentării unui sondaj cu tematică electorală, au omis comanditarul, metodologia utilizată, geografia sondajului și marja de eroare, sau sursa de finanțare.

 

Totodată, 4 servicii media ale căror declarații au fost aprobate de CA, au solicitat modificarea declarațiilor depuse inițial, fapt ce a fost confirmat în aceeași ședință.

 

Raportul de monitorizare este publicat pe pagina web oficială a CA și a fost remis CEC.