CA a aprobat primul raport de monitorizare a modului de reflectare a alegerilor locale la TV și radio

23.09.2023

Consiliul Audiovizualului (CA) a aprobat, în ședința de vineri, primul Raport cu privire la rezultatele monitorizării modului de reflectare a alegerilor locale generale din 05 noiembrie 2023. Perioada supusă controlului: 11-17 septembrie a.c.

 

Monitorizarea a inclus 42 de posturi de televiziune și radio. 20 dintre acestea nu au inclus rubrica „Electorala 2023”, evidențiată prin semnale acustice și vizuale, în programele de știri, conform prevederilor art. 90 alin. (2) lit. a) din Codul electoral și pct. 38 din Regulamentul privind reflectarea alegerilor de către instituțiile mass-media, adoptat de Comisia Electorală Centrală (CEC), și/sau au prezentat un sondaj de opinie fără a indica toată informația prevăzută la pct. 48 din Regulamentul CEC:

 

  • cine a comandat, cine a realizat și, dacă se cunoaște, cine a plătit sondajul;
  • metodologia utilizată și perioada în care a fost efectuat sondajul;
  • geografia sondajului, dimensiunea eșantionului (numărul de respondenți) și marja de eroare;
  • autorizarea sau lipsa autorizării sondajului de către

 

În plus, un post de televiziune nu a asigurat accesibilitatea persoanelor cu deficiențe de auz prin titrarea sincron a buletinelor de știri.

 

Totodată, 22 de servicii media nu au avut încălcări ale art. 89 și 90 din Codul electoral sau nu au reflectat subiecte cu caracter electoral.

 

Potrivit pct. 95 din Regulamentul CEC, CA a publicat raportul de monitorizare pe pagina sa web oficială și l-a expediat CEC. Potrivit aceluiași regulament, furnizorii de servicii media au obligația de a publica pe propriile pagini oficiale, raportul privind serviciul media fondatori al căruia sunt.

 

CA nu aplicat sancțiuni furnizorilor de servicii media, dar i-a atenționat asupra neregulilor depistate și a necesității de a respecta prevederile legale.

 

În perioada electorală, CA prezintă săptămânal rapoarte de monitorizare.