CA a aprobat Raportul de activitate pentru trimestrul I al anului 2024 și Raportul financiar pentru 2023

02.05.2024

Consiliul Audiovizualului (CA) a aprobat Raportul de activitate al instituției pentru trimestrul I al anului 2024 și Raportul financiar pentru 2023, în ultima ședință.

 

În perioada de raportare, CA a supus monitorizării, din oficiu, conținutul a 41 de servicii media de televiziune și 52 de servicii de radio, iar în baza sesizărilor au fost monitorizate 4 servicii de televiziune.

 

Pentru nerespectarea legislației care reglementează activitatea în domeniul audiovizualului, CA a aplicat furnizorilor de servicii media 89 de sancțiuni, în sumă de 834 000 de lei, iar distribuitorilor de servicii media, 10 sancțiuni în sumă de 140 000 lei. Pentru neuniformizarea nivelului sunetului, CA a dat 6 amenzi în sumă de 36 000 de lei.

 

Pe parcursul trimestrului I, CA a reperfectat 117 licențe de emisie, a prelungit 4 licențe de emisie, a suspendat, la cerere, 2 licențe de emisie și a respins o cerere de suspendare a licenței de emisie. Totodată, autoritatea a desfășurat două acțiuni de control, care au avut drept obiect respectarea prevederilor legislației privind licența de emisie și activitatea unui furnizor de servicii media și a anunțat un concurs pentru acordarea dreptului de utilizare a sloturilor din Multiplexul A.

 

CA a constatat activitatea fără autorizație de retransmisiune a companiei „Orvitmedia” SRL din UTA Găgăuzia. Aceasta difuza programe informative și informativ-analitice din Federația Rusă. Compania a fost amendată cu 20 000 de lei pentru retransmisiunea serviciilor fără autorizație și cu 70 000 de lei pentru neprotejarea spațiului audiovizual național. De asemenea, „Ilk halk televizionu” SRL difuza serviciului de televiziune „Первый народный” fără a deține licență de emisie eliberată de CA pentru acesta, fiind amendat cu 30 000 de lei.

 

Membrii Consiliului au avut consultări online repetate cu reprezentanții furnizorilor de servicii media referitor la modul de completare a formularului privind Concepția generală a serviciului media. O practică nouă în activitatea CA a constituit-o organizarea unei runde de discuții publice pe marginea Raportului anual de activitate al instituției pentru anul 2023.

 

Instituția a asigurat informarea publică prin transmisiunea în direct a celor 11 ședințe, prin publicarea pe pagina web oficială a celor 94 de decizii adoptate, precum și a 45 de comunicate de presă.

 

Reprezentanții CA au participat la o serie de evenimente, seminare și discuții organizate de diferite instituții, printre care: Parlamentul Republicii Moldova, Oficiul Consiliului Europei la Chișinău, IDIS „Viitorul”, AO ”Promo-LEX”, Centrul pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării, Comunitatea WatchDog.MD.

 

Pe 12 martie, la sediul CA, a avut loc evenimentul public de prezentare a softului de monitorizare cu elemente de inteligență artificială, dezvoltat cu susținerea delegației Uniunii Europene, a ambasadei Statelor Unite ale Americii și a Țărilor de Jos. Prin intermediul acestuia, angajații instituției de reglementare vor putea monitoriza mult mai ușor și mai operativ conținuturile audiovizuale. La eveniment au participat Ambasadorul UE în Republica Moldova, Jānis Mažeiks; Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent Logsdon; Ambasadorul Țărilor de Jos, Fred Duijn, precum și reprezentanți ai presei.

 

Ca parte a cooperării internaționale, membrul CA, Orest Dabija, a participat la cea de-a 20-a ediție a Zilelor legislației media în orașul Frankfurt. Președinta CA, Liliana Vițu, membrul CA, Orest Dabija, și consultanta superioară în Direcția licențiere furnizori, Ecaterina Covaci, au participat la Programul internațional de instruire cu tema ,,Autoreglementarea mass-media într-un cadru democratic democratic – Armenia, Moldova și Ucraina 2024” organizat în Suedia. Șeful secției juridice a CA, Grigore Chițanu, a participat la prima reuniune dedicată Capitolului 23 de negocieri, care se referă la „Justiție și drepturi fundamentale”, organizată de Comisia Europeană la Bruxelles. Președinta CA, Liliana Vițu, a avut o întrevedere cu Ambasadoarea Marii Britanii la Chișinău, Fern Horine, în cadrul căreia au abordat subiecte precum reglementarea și protejarea spațiului audiovizual național.

 

La finalul trimestrului I 2024, pe rolul instanțelor de judecată erau 120 de litigii în care CA avea calitate procesuală de pârât – 110 litigii, reclamant – 6 litigii și terț – 4 litigii.

 

Conform Raportului financiar, aprobat vinerea trecută, în anul 2023 CA a realizat practic toate obiectivele planificate.