CA a aprobat Raportul de activitate pentru trimestrul IV al anului 2023
În cadrul ședinței din 26 ianuarie, membrii CA au aprobat Raportul de activitate pentru trimestrul IV al anului trecut.
Pe parcursul perioadei de raportare, au fost descifrate 4648 ore 57 min. de emisie, fiind supuse monitorizării conținutul a 25 de servicii media audiovizuale de televiziune și a 18 servicii media de radiodifuziune sonoră. În perioada de referință, pentru nerespectarea legislației aferente domeniului audiovizualului, CA a aplicat furnizorilor de servicii media 126 de sancțiuni, în sumă de 717 000 de lei, iar distribuitorilor de servicii media – 33 de sancțiuni, în sumă de 320 000 de lei.
În intervalul lunilor octombrie-decembrie 2023, CA a acordat 7 licențe de emisie, pentru serviciul media audiovizual de televiziune „TV8” și pentru serviciile media audiovizuale de radiodifuziune sonoră „Radio ONE”, „Liubimoe Radio”, „GIRLS POWER FM”, „Radio JFM”, „Ai noștri” și ,,BAS FM”. Totodată, la cererea furnizorilor de servicii media audiovizuale, CA a retras 5 licențe de emisie, pentru serviciile media audiovizuale de televiziune: „NTV Moldova”, „Next TV”, „Premiera TV”, „RTR Moldova” și „BRAVO TV”.
Tot în această perioadă, Comisia pentru inițierea și desfășurarea concursului privind selectarea instituției responsabile de măsurarea cotelor de audiență și a cotelor de piață în perioada 2024-2029 a aprobat varianta finală a Caietului de sarcini și au fost expediate invitațiile la concurs instituțiilor de măsurare a cotelor de audiență.
La 23 noiembrie, CA a organizat consultări publice online cu furnizorii de servicii media audiovizuale privind modul de completare a Concepției generale a serviciului media audiovizual, anexă la Regulamentul cu privire la licența de emisie, aprobat prin Decizia CA nr. 331/2023.
În zilele de 04-05 decembrie, reprezentanții CA au participat la Forumul Mass-Media 2023. În cadrul celei de-a opta ediții a Forumului, participanții au abordat subiecte precum: piața media din Moldova, încrederea în presă, provocările din domeniul mass-media, efectele dezinformării, accesul la informații, cadrul legislativ etc.
Pe 06 decembrie, reprezentanții CA au luat parte la lucrările Forumului regional al Consiliului Europei „Libertatea de exprimare în vreme de război”, desfășurat în capitală cu suportul Oficiului Consiliului Europei la Chișinău, iar pe 07 decembrie CA a găzduit o întrevedere dintre reprezentanții autorităților, ai mass-media și experți din Armenia, Azerbaidjan, Georgia și Ucraina.
La 06 octombrie, Consiliul Audiovizualului a fost invitat să devină membru observator al Grupului autorităților europene de reglementare pentru serviciile media audiovizuale – ERGA, iar pe 14 decembrie, membrul CA, Ruslan Mihalevschi, a participat la cea de-a 20-a ședință plenară a ERGA.
În perioada 13-14 decembrie, Președinta Consiliului Audiovizualului, Liliana Vițu, vicepreședinta CA, Aneta Gonța, și reprezentanți ai aparatului instituției s-au aflat într-o vizită de lucru la autoritatea de reglementare și concurență din sfera audiovizuală, de telecomunicații și de servicii de poștă din Marea Britanie – Ofcom (Office of Communications).
Pe parcursul celui de-al IV-lea trimestru din 2023, CA a fost reprezentat în peste 70 de ședințe de judecată, având, după caz, calitatea procesuală de reclamant, pârât sau terț/intervenient accesoriu.
CA a asigurat informarea publică prin transmisiunea în direct a celor 15 ședințe publice; prin publicarea pe pagina web oficială a celor 116 decizii adoptate, precum și a 68 de comunicate de presă.