CA A AVERTIZAT PUBLIC „PEH TV” ȘI „REN TV MOLDOVA” ȘI A SANCȚIONAT CU AMENDĂ DE 14 MII DE LEI „10 TV”

02.07.2022

În ședința din 1 iulie 2022, Consiliul Audiovizualului a sancționat 2 furnizori de servicii media audiovizuale pentru încălcarea prevederilor art. 13 din Codul serviciilor media audiovizuale, în cadrul programelor de știri, de dezbateri sau alte emisiuni informative difuzate în perioada 24-26 mai 2022.

 

Autoritatea de reglementare în domeniul audiovizualului a examinat rezultatele monitorizării serviciilor media audiovizuale „PEH TV” și „Ren TV Moldova”. Monitorizarea a atestat încălcări de la dispozițiile art. 13 din Codul serviciilor media audiovizuale, pentru care au fost aplicate următoarele sancțiuni:

 

Nr.
d/o
Denumirea instituției, titularul de licență
Obiectul sancțiunii
Sancțiunea
1.
„PEH TV”
pentru încălcarea prevederilor art. 13 alin. (6) lit. a) din Codul serviciilor media audiovizuale, în conformitate cu prevederile art. 84 alin. (3) lit. a) din Cod
Avertizare publică
2.
„REN MOLDOVA”
pentru încălcarea prevederilor art. 13 alin. (5) lit. e) din Codul serviciilor media audiovizuale, în conformitate cu prevederile art. 84 alin. (3) lit. a) din Cod
Avertizare publică
pentru încălcarea prevederilor art. 13 alin. (13) din Codul serviciilor media audiovizuale, în conformitate cu prevederile art. 84 alin. (3) lit. a) din Cod
Avertizare publică
pentru încălcarea prevederilor art. 13 alin. (14) din Codul serviciilor media audiovizuale, în conformitate cu prevederile art. 84 alin. (3) lit. a) din Cod
Avertizare publică

 

 

În conformitate cu prevederile art. 84 alin. (11) și (12) din Codul serviciilor media audiovizuale: „MEDIA PRODUCTION TV” SRL  și „TELEPROIECT” SRL  sunt obligate să difuzeze textul sancțiunii în următoarele 48 de ore de la data adoptării deciziei privind aplicarea sancțiunii, sonor și/sau vizual, de cel puțin 3 ori, în orele de maximă audiență, din care o dată în principalul program audiovizual de știri, în cazul serviciilor media audiovizuale generaliste și/sau de știri.

 

Amintim că prin Decizia nr. 192 din 03 iunie 2022, Consiliul Audiovizualului a dispus monitorizarea serviciilor media audiovizuale de televiziune: „TV8”, „Canal 2”, „PEH TV”, „Canal 3”, „ITV”, „Exclusiv TV”, „Accent TV”, „Mega TV”, „Ren TV Moldova” și „Canal 5”, urmare a autosesizării membrului Consiliului Audiovizualului, Ruslan Mihalevschi, la capitolul respectării prevederilor art. 13 din Codul serviciilor media audiovizuale, în contextul evenimentelor privind perchezițiile și reținerea ex-președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, în cadrul programelor de știri, de dezbateri sau alte emisiuni informative. Criteriul de selectare a serviciilor media audiovizuale de televiziune supuse monitorizării l-a constituit cota de audiență, și anume serviciile media audiovizuale de pe pozițiile 11-20, potrivit datelor măsurătorului de audiență prezentate la Consiliul Audiovizualului pentru trimestrul I al anului 2022.

 

În ședința din 24 iunie 2022, Consiliul Audiovizualului a examinat rezultatele monitorizării serviciilor media audiovizuale „TV8”, „Canal 2”, „Canal 3”, „ITV”, „Mega TV” și „Canal 5”.

Tot în cadrul ședinței din 1 iulie 2022, Consiliul Audiovizualului a sancționat furnizorul de servicii media audiovizuale PP „Timpul de dimineață”, fondatoarea serviciului media audiovizual de televiziune „10 TV”, cu amendă în mărime de 14.000 de lei, pentru refuzul, în mod repetat, de a pune la dispoziția Consiliului Audiovizualului înregistrările programelor audiovizuale solicitate (perioada: 02-08 iunie 2022), urmare a autosesizării vicepreședintei CA, Ana Gonța.

 

Serviciul Comunicare și relații cu publicul