CA a examinat Raportul de monitorizare a zilelor de sâmbătă și duminică când agitația electorală este interzisă

08.11.2023

Consiliul Audiovizualului a examinat azi Raportul de monitorizare a zilelor de sâmbătă și duminică (4-5 noiembrie), când agitația electorală este interzisă.

 

În cadrul dezbaterilor, membrii CA au menționat că raportul constată o serie de încălcări de ordin mai mult deontologic și tehnic, precum difuzarea în reluare a buletinelor de știri de vineri, fie după miezul nopții, fie dimineața, însă nu au fost preluate/difuzate în prime-time, nici pe parcursul zilei de sâmbătă sau chiar în ziua alegerilor, impactul asupra preferințelor electorale fiind unul minim.

 

Cu referire la replicile concurentului electoral Vasile Bolea la ieșirea din secția de votare, difuzate de mai multe servicii media audiovizuale, în care folosește termenul de renaștere, dar care se asociază cu denumirea partidului – „Renaștere”, majoritatea membrilor consideră că nu constituie motiv de sancționare, pentru că mulți concurenți electorali după exercitarea procesului de votare încearcă să transmită un mesaj ascuns prin astfel de declarații și, respectiv, atâta timp cât nu este dovedit caracterul eminent al agitației un serviciu media nu poate fi sancționat.

 

Elemente de agitație electorală nu au fost stabilite nici în conținuturile ce tratează subiecte ce țin de capitală, de infrastructură, de maidanezi etc., date în reluare, în care nu este vizat direct niciun concurent electoral, aceste reportaje prezintă, mai degrabă, o defavorizare a unui concurent electoral, decât agitație electorală.

 

Majoritatea membrilor au constatat că în raport cu impactul, gravitatea și frecvența acestor încălcări nu este proporțională aplicarea unei sancțiuni de 15 000 de lei.

 

Tot la ședința de azi, membrul CA, Eugeniu Rîbcă, a propus schimbarea încadrării juridice și sancționarea furnizorilor cu 5000 de lei pe art. 90, alin (1) din Codul Electoral. Majoritatea membrilor nu au susținut sancționarea în această privință.