CA a organizat consultări publice privind proiectul Regulamentului pentru organizarea concursului de selectare a instituției specializate în măsurarea cotelor de audiență

12.04.2023

Consiliul Audiovizualului (CA) a organizat astăzi consultări publice online privind proiectul Regulamentului pentru organizarea concursului de selectare a instituției specializate în măsurarea cotelor de audiență la care au participat reprezentanți ai posturilor de televiziune, ai agențiilor de publicitate, caselor de vânzări și ai societății civile.

 

La discuții a mai luat parte consultanta internațională, Helen Harrison, participarea căreia pe durata desfășurării concursului cu expertiză și recomandări va fi susținută de Ambasada Statelor Unite ale Americii.

 

Președinta CA, Liliana Vițu, a anunțat participanții că a transmis scrisori către trei companii internaționale consacrate în domeniul măsurărilor și cercetărilor de piață, pentru a le informa despre concursul preconizat pentru acest an.

 

Secretarul pentru Diplomație Publică al Ambasadei SUA, Joe Geragthy, a pus accent pe transparența procesului ce trebuie să fie asigurată la fiecare etapă a concursului și pe importanța unor date credibile pentru dezvoltarea domeniului audiovizual.

 

Reprezentanții posturilor TV au adresat întrebări referitor la numărul și componența comisiei de concurs, finanțarea cheltuielilor comisiei și a instituției de măsurare, la măsurarea audienței IPTV, practicile internaționale în selectarea companiilor de măsurare, procentul cheltuielilor suportate de televiziuni raportat la audiența respectivei televiziuni. La fel, participanții la consultări au venit cu propuneri referitor la auditul final al companiei de măsurare, termenii și definițiile din textul Regulamentului, criterii de selecție și modalități de măsurare care vor oferi cele mai relevante rezultate pentru piața din Republic Moldova.

 

Propunerile pe marginea proiectului Regulamentului vor fi transmise până pe 5 mai 2023, la adresa:  [email protected]

 

 

Serviciul comunicare și relații externe

Proiectul REGULAMENTULUI privind organizarea concursului pentru selectarea instituției specializate pentru măsurarea cotelor de audiență și a cotelor de piață în perioada 2024 – 2029