CA a respins contestațiile din partea Partidului Comuniștilor și a lui Renato Usatîi

02.10.2024


În cadrul ședinței publice de azi a Consiliului Audiovizualului (CA), a fost respinsă contestația depusă de Partidul Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM), prin care acesta a solicitat sancționarea Instituției Publice Compania „Teleradio-Moldova” pentru refuzul de a difuza un mesaj electoral.

 

Cu referire la contestația PCRM, în urma analizei textului mesajului de promovare electorală al acestuia, au fost observate următoarele afirmații:

„Conducători ai Moldovei de felul celora pe care-i avem în ultimii ani – lipsiți de competență, de gândire logică și rațională, de talent iar pe lângă asta și corupți – Țara noastră n-a avut niciodată.”

„Primul scop al acestui referendum este de a obține cu orice preț alegerea din nou în calitate de președinte a acestei femei, care nu s-a realizat ca președinte de țară.”

 

Conform pct. 40 din Regulamentul privind reflectarea alegerilor de către instituțiile mass-media, aprobat de Comisia Electorală Centrală (CEC), timpii de antenă acordați gratuit sunt utilizați exclusiv pentru expunerea programelor electorale în cadrul emisiunilor de promovare electorală.  Or, paragrafele enunțate supra din textul mesajului de promovare electorală nu pot fi reținute ca parte componentă a programului electoral.

 

Tot astăzi, a fost respinsă contestația din partea candidatului desemnat la funcția de Președinte al Republicii Moldova de către Partidul Politic „Partidul Nostru”, Renato Usatîi. Acesta a solicitat sancționarea furnizorului public național „Teleradio-Moldova” pentru pretinsa încălcare a prevederii stabilite în Codul electoral nr. 325/2022, potrivit căreia instituțiile mass-media au obligația de a respecta principiile de echitate, echilibru și imparțialitate în reflectarea alegerilor și de a oferi concurenților electorali timpi de antenă sau spațiu pentru publicitatea electorală în condiții egale și nediscriminatorii.

 

În ce privește contestația lui Renato Usatîi, pentru examinarea obiectivă a tuturor circumstanțelor invocate, a fost solicitată opinia Consiliului pentru egalitate pe marginea sintagmei ,,eu sunt pentru interzicerea propagandei LGBT în școli”, care se regăsește în cuprinsul mesajului audio de prezentare a programei electorale, prezentat furnizorului public național pentru difuzare în cadrul timpilor de antenă gratuiți.

 

Consiliul pentru egalitate a concluzionat că formularea indicată mai sus constituie incitare la discriminare, în sensul noțiunii prevăzute la art. 70 alin. (4) al Codului Electoral nr. 325/2022 și pct. 41 al Regulamentului privind reflectarea alegerilor de către instituțiile mass-media, aprobat de CEC. De asemenea, s-a reținut că sintagma examinată cade sub incidența art. 11 alin. (2) lit. a) din Codul serviciilor media audiovizuale nr. 174/2018, fiind susceptibilă de a incita la discriminare pe criteriu de orientare sexuală.

 

Or, în urma analizei mesajului video anexat la contestație, nu a fost constatată îndeplinirea condițiilor enumerate atât la art. 70 alin. (4) din Codul electoral nr. 325/2022, cât și la pct. 41 din Regulamentul privind reflectarea alegerilor de către instituțiile mass-media, aprobat de CEC, și anume:

Este interzisă:

–           combinarea de culori și/sau sunete care evocă simboluri ale altui stat;

–           utilizarea materialelor în care apar personalități istorice de peste hotare;

–           simbolica unor state străine sau organizații internaționale;

–           imaginea unor persoane oficiale străine, dacă acestea duc la incitarea la discriminare.

 

Deciziile CA pot fi contestate în ordine de contencios administrativ, fără respectarea procedurii prealabile, la Curtea de Apel Chișinău, în termen de 3 zile, începând cu ziua următoare celei în care au fost adoptate.