CA A SANCȚIONAT NTV MOLDOVA CU 10 MII LEI PENTRU INFORMARE INCORECTĂ A PUBLICULUI

04.03.2022

În cadrul ședinței publice din 04 martie 2022, Consiliul Audiovizualului a examinat rezultatele monitorizării programului audiovizual „Новые русские сенсации”: „Я вам не Петя!”, difuzat de serviciul media audiovizual „NTV Moldova” pe 23 ianuarie 2022, urmare a autosesizării din 26 ianuarie a membrului CA, Eugeniu Rîbca.

Potrivit rezultatelor monitorizării, conținutul programului audiovizual „Новые русские сенсации”: „Я вам не Петя!” poartă un caracter manipulator și de dezinformare a opiniei publice, prin folosirea mai multor tehnici de manipulare și relatare unilaterală. Structural, emisiunea este realizată sub forma unui amalgam de opinii și fapte, în care prevalează comentariile și opiniile realizatorilor emisiunii.
 

Astfel, în cadrul emisiunii este promovată ideea că Vladimir Zelensky a pornit o teroare economică, politică și informațională, acționând ca un dictator, pentru propriul popor. În acest sens, sunt difuzate secvențe cu prezentatoarea de televiziune Snejana Egorova, care a declarat că Vladimir Zelensky: „Уничтожает суверенитет нашей страны. Сейчас он превратился в маленького брехливого диктатора, устраивает террор экономический, политический, информационный”.

 

 

Suplimentar, pentru a accentua că la moment în Ucraina este încălcată libertatea de exprimare, realizatorii emisiunii vin în continuare cu un comentariu sarcastic precum că în lupta pentru democrație, în anul 2021, Zelensky a închis mai multe posturi de televiziune. Într-un stil sarcastic, în cadrul emisiunii se face trimitere și la promisiunea lui Piotr Poroșenko de aderare a Ucrainei la UE: „Порошенко шел прежним курсом к светлому будущему и на аркане тащил за собой Украину”. Afirmația în cauză este însoțită de imagini din arhivă din diferite perioade ale evenimentelor din Ucraina, în care sunt prezentate altercații între forțele de ordine și protestatari, împușcături, coloană de tancuri. Astfel, îmbinarea afirmațiilor jurnalistului cu imaginile respective lansează către public ideea că aderarea la UE nu este altceva decât un rău care aduce doar război și haos.

 

 
De asemenea, în cadrul programului a fost promovată ideea că statul Ucrainean este dirijat pe exterior de SUA, iar toate acțiunile și deciziile sunt luate conform indicațiilor primite direct de la Washington. Prin urmare, prezentatorul vine cu specificarea că, în pofida tuturor acestor crime comise și dorința lui Vladimir Zelensky de a-l aduce pe Piotr Poroșenco în fața legii supreme, macazul a fost stricat de ambasadele Marii Britanii și SUA, care au cerut ca Poroșenco să fie lăsat în pace.
 

Prin urmare, se atestă că atât mesajul lansat prin intermediul emisiunii în cauză, cât și modalitatea de prezentare a jurnalistului, poartă un caracter agresiv și insultător, pe alocuri obscen, care are drept scop amplificarea sentimentului de ură, haos și instabilitate politică în statul ucrainean.

 

 
În scopul amplificării mesajului negativ și denaturării sensul realității, în comentariile sale, realizatorii emisiunii utilizează peiorative negative, materiale video și imagini selectate și combinate prin intermediul tertipurilor de montaj, astfel încât să prezinte în lumină negativă cei doi protagoniști și în special, liderul Ucrainean, Vladimir Zelensky. Astfel, emisiunea abundă de expresii și etichetări precum ar fi: „кровавый пастор”, „украинские каратели, топившие Донбасc в крови”, „палач Донбаcса – Порошенко”, „политический трасгендер”, „псы режима” „комик в роли президента”, „президент легкого жанра”.
 

Relevante în acest sens sunt prevederile art.13 alin.(1) lit. b) din Codul serviciilor media audiovizuale: „În virtutea dreptului fundamental la informare, furnizorii de servicii media trebuie să respecte următoarele exigențe:  să informeze cu privire la un fapt sau un eveniment corect, iar informația să fie verificată și prezentată în mod imparțial și cu bună-credință”.

 

 
Astfel, Consiliul Audiovizualului a sancționat furnizorul de servicii media PP „Exclusiv Media” SRL, fondatoare a postului de televiziune „NTV Moldova” cu amendă în valoare de 10 000 de lei, pentru încălcarea repetată a prevederilor art. 13 alin. (1) lit. b) din Codul serviciilor media audiovizuale, în conformitate cu prevederile art. 84 alin. (6) lit. d) din Cod.
 

Informații detaliate găsiți pe audiovizual.md, la rubrica Decizii curente.

 

Serviciul Comunicare și relații cu publicul