CA A SANCȚIONAT NTV MOLDOVA CU 25 000 DE MII DE LEI PENTRU INFORMARE INCORECTĂ A PUBLICULUI

17.03.2022

În ședința din 17 martie, autoritatea de reglementare în domeniul comunicării audiovizuale a examinat rezultatele monitorizării buletinului informativ din 09 martie 2022, difuzat de furnizorul de servicii media PP „Exclusiv Media” SRL în cadrul serviciului de programe al postului de televiziune „NTV Moldova”, ora 19:00, urmare a autosesizării membrului Consiliului Audiovizualului Orest Dabija.

 

Este de menționat că în autosesizarea sa membrul Consiliului a precizat că pe parcursul buletinului de știri au fost realizate patru reportaje: „Fermierii vor să exporte porumb”, „Cererea Ucrainei va fi examinată separat”, „SUA continuă războiul economic” și „Ucraina poligon biologic” în cadrul cărora nu s-a ținut cont de prevederile art. 13 din Codul serviciilor media audiovizuale.

Urmare a monitorizării s-a atestat că furnizorul de servicii media PP „Exclusiv Media” nu a ținut cont de prevederile art. 13 din Codul serviciilor media audiovizuale și anume:

 

„Fermierii vor să exporte porumb” –  art. 13 alin. (5) lit. c);

„Cererea Ucrainei va fi examinată separat” – art. 13 alin. (5) lit. c);

„SUA continuă războiul economic” – art. 13 alin. (1) lit. a) și  lit. b) și alin. (6) lit. a);

„Neutralitate permanentă pentru Moldova” – art. 13 alin (1) lit. a) și lit. b) și alin. (6) lit. a).

 

În acest context, Consiliul Audiovizualului a aplicat următoarele sancțiuni:

 

Nr.
d/o
Denumirea instituției, titularul de licență
Obiectul sancțiunii
Sancțiunea
pentru încălcarea prevederilor art. 13 alin. (5) lit. c) din Codul serviciilor media audiovizuale, în conformitate cu prevederile art. 84 alin. (3) lit. a) din Cod.
Avertizare publică
pentru încălcarea repetată a prevederilor art. 13 alin. (1) lit. a) din Codul serviciilor media audiovizuale, în conformitate cu prevederile art. 84 alin. (5) lit. k) din Cod.
Amendă
5 000 de lei
pentru încălcarea repetată a prevederilor art. 13 alin. (6) lit. a) din Codul serviciilor media audiovizuale, în conformitate cu prevederile art. 84 alin. (6) lit. d) din Cod.
Amendă
10 000 de lei
pentru încălcarea repetată a prevederilor art. 13 alin. (1) lit. b) din Codul serviciilor media audiovizuale, în conformitate cu prevederile art. 84 alin. (6) lit. d) din Cod.
Amendă
10 000 de lei

 

În conformitate cu prevederile art. 84 alin. (11) și (12) din Codul serviciilor media audiovizuale, PP „Exclusiv Media” SRL este obligat să difuzeze textul sancțiunii în următoarele 48 de ore de la data adoptării deciziei privind aplicarea sancțiunii, sonor și/sau vizual, de cel puțin 3 ori, în orele de maximă audiență, din care o dată în principalul program audiovizual de știri, în cazul serviciilor media audiovizuale generaliste și/sau de știri.

Informații detaliate găsiți pe audiovizual.md, la rubrica Decizii curente.

 

Serviciul Comunicare și relații cu publicul