CA inițiază consultări publice asupra Metodologiilor de monitorizare a pluralismului audiovizual intern și extern

18.07.2023

Consiliul Audiovizualului (CA) anunță inițierea consultărilor publice asupra proiectului Metodologiei de monitorizare și evaluare a pluralismului audiovizual intern în serviciile media liniare și asupra proiectului Metodologiei de monitorizare și evaluare a pluralismului audiovizual extern în Republica Moldova.

 

Termenul de prezentarea a propunerilor asupra proiectelor, ce pot fi consultate în anexă, este 04 septembrie 2023.

 

Cele două metodologii sunt importante pentru autoritatea de reglementare, care, aplicându-le, va putea obține mai multe date statistice și indicatori privind, printre altele, mediul concurențial pe piața audiovizuală, diversitatea programelor, accesul și prezența diferitelor tipuri de public la conținuturile audiovizuale.

 

În același timp, instrumentarul metodologic va fi util și pentru furnizorii de servicii media audiovizuale, care îl vor putea folosi pentru auto-evaluarea propriei oferte de conținuturi. Nu în ultimul rând, datele rezultate din analiză vor ajuta publicul să înțeleagă mai bine care este nivelul diversității media audiovizuale pe care o consumă.

 

Pluralismul media este o condiție fundamentală pentru existența unei democrații și un element-cheie al piețelor media din statele membre ale Uniunii Europene. Existența și aplicarea metodologiilor privind pluralismul extern și intern al mass-mediei apropie astfel țara-candidat Republica Moldova de standardele Uniunii Europene.

 

 

Serviciul Comunicare și relații externe

Metodologia de monitorizare și evaluare a pluralismului audiovizual intern
Metodologia de monitorizare și evaluare a pluralismului audiovizual extern în Republica Moldova