CA obține câștig de cauză în prima instanță în privința unui subiect ce a conținut scene violente, neprelucrate tehnic suficient

15.06.2023

Consiliului Audiovizualului a obținut câștig de cauză într-un dosar ce vizează posturile de televiziune Canal 2 și Canal 3, sancționate cu amenzi de 10 000 și 15 000 de lei, respectiv, pentru că au difuzat un subiect cu scene de violență fizică, fără aplicarea unei prelucrări tehnice calitative.

 

Subiectul despre bătaia care a avut loc la un club de noapte din Chișinău, cu implicarea unui vlogger, a fost difuzat pe 3 ianuarie 2022 de postul Canal 2, în cadrul programului informativ „Reporter”, ora 19:00, cu titlul: „Bătut cu bestialitate într-un club” și de Canal 3, în cadrul programului informativ „Новости”, ora 20:00, cu titlul: „Жестокое избиение на Чеканах”.

 

Reportajul a conținut înregistrări video în care o persoană snopește în bătaie o altă persoană. Imaginea victimei este prelucrată tehnic (estompată), însă acțiunile agresorului nu sunt prelucrate de aceeași manieră. Din imagini se poate observa cum acesta lovește victima. Vulnerabilitatea și impactul emoțional se datorează și faptului că sunetul din imagini amplifică gravitatea cazului. Secvențele video din momentul încăierării au fost difuzate în mod repetat.

 

În cadrul principalului program informativ al zilei din 5 ianuarie 2022, Canal 2 și Canal 3 au difuzat o altă știre cu relatarea a noi detalii despre acest caz, în care s-a menționat că agresorul implicat în bătaie a primit 30 de zile de arest în izolator. În reportaje au fost difuzate aceleași secvențe video, sunetul însă fiind închis.

 

Monitorizarea a fost efectuată în baza autosesizării membrului CA, Ruslan Mihalevschi.

 

Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani a dat câștig de cauză CA, pe 7 iunie 2023, în cazul deciziei din 26 ianuarie 2022 față de „Telestar Media” SRL, fondatoarea postului de televiziune Canal 2 și Canal 3.

 

 

Serviciul comunicare și relații externe