CA obține câștig de cauză pe o știre difuzată de Primul în Moldova în care a lipsit imparțialitatea și echilibrul de opinii

11.05.2023

Consiliului Audiovizualului (CA) a obținut câștig de cauză față de postul de televiziune Primul în Moldova, care a fost sancționat cu 7 000 de lei pentru prezentarea unilaterală și lipsa principalelor puncte de vedere aflate în opoziție în cadrul programului informativ „ȘTIRI” din 13 aprilie 2022, ora 18:00.

 

Postul TV a relatat subiectul „Comuniștii și socialiștii merg la proteste în Cahul” având la bază anunțul deputatului fracțiunii Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, Vlad Batrâncea, despre faptul că deputații socialiști vor boicota ședința Parlamentului și vor merge la Cahul pentru a-l susține pe președintele raionului Cahul, Marcel Cenușa, aflat în arest la domiciliu. Deputatul a mai afirmat că ar fi vorba despre un dosar politic și că ar lipsi probe ce ar demonstra vinovăția acestuia. Știrea a fost realizată fără prezentarea altor opinii.

 

Monitorizarea CA, în baza petiției AO Comunitatea „WatchDog.MD”, a arătat că programul informativ a fost difuzat cu omiterea abordării imparțiale și echilibrate a subiectului, fapt ce contribuie la formarea unei opinii eronate a consumatorilor de programe.

 

Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani, a respins pe 4 mai 2023, în prima instanță, drept neîntemeiată, cererea înaintată de SRL „Telesistem TV”, fondatoarea serviciului media audiovizual „Primul în Moldova”, prin care a solicitat anularea amenzii.

 

 

Serviciul comunicare și relații externe