CA obține un nou câștig de cauză privind modul de reflectare a agresiunii militare asupra Ucrainei

14.06.2023

Postul RTR Moldova s-a plâns pe Consiliului Audiovizualului care, pe 2 martie 2022, a decis sancționarea cu o amendă de 5 000 lei și șase avertizări publice pentru lipsa rigorii și acurateței, a echilibrului, precum și pentru amestecul dintre fapte și opinii în știrile difuzate în perioada 24-27 februarie 2022 despre invadarea Ucrainei de Federația Rusă.

 

Astfel, pe 24 februarie 2022, în cel puțin două știri s-a atestat intercalarea dintre fapte și opinii, precum și lipsa de imparțialitate în prezentarea informației. Opinia lui Vladimir Putin despre demilitarizarea Ucrainei ca urmare a solicitărilor autorităților republicilor autoproclamate Donețk și Luhansk, a fost prezentată ca fapt, știrea fiind construită în baza declarațiilor președintelui rus, date drept fapte incontestabile: Afirmațiile prezentatorului „Утром 24 февраля Владимир Путин выступил со специальным обращением, в котором объявил о военной операции в регионе Донбасс. Объясняя причины такого решения, российский президент заявил, что после развала СССР Москва 30 лет пыталась договорится о не расширении НАТО на восток, и все эти годы сталкивалась с обманом и шантажом…” au fost urmate de un citat direct din discursul lui Vladimir Putin care a justificat invadarea Ucrainei.

 

În calitate de replică este prezentată informația că Volodimir Zelenski nu dorește război. Astfel, în știre Vladimir Putin își argumentează „operațiunea militară specială” drept o acțiune inevitabilă pentru a opri extinderea NATO, iar despre Volodimir Zelenski se spune că a decis să rupă relațiile diplomatice cu Moscova, deoarece Rusia a atacat infrastructura țării. Sursa știrii a fost Ministerul rus al Apărării care a confirmat, în același timp, lovituri asupra aerodromurilor și infrastructurii militare din Donbass. Deși a fost prezentă o opinie a președintelui ucrainean, aceasta a fost dezechilibrată ca timp alocat și ca tonalitate, fapt ce nu a dat știrii caracterul de imparțialitate.

 

În altă știre difuzată pe 25 februarie 2022, au fost atestate fapte amestecate cu opinii și concluzii subiective, dezechilibrând informația și inducând ideea ca Ucraina nu ar fi importantă, în contextul demersurilor președintelui ucrainean către comunitatea internațională, și prezentând Federația Rusă la un nivel net superior. Jurnalistul a afirmat că nimeni nu vrea să intre într-un conflict armat cu Rusia din cauza Ucrainei, aceasta fiind o opinie subiectivă, fără acoperire factologică.

 

În alt caz, RTR Moldova nu a precizat sursa înregistrărilor preluate într-o știre difuzată pe 25 februarie despre impunerea de noi sancțiuni Federației Ruse de SUA și Japonia. Afirmațiile reporterei: „Европейцы совещались до 02:30 утра. Договориться об отключении России от SWIFT не смогли, отложили это для третьего пакета санкций. Во второй пакет попали ключевые государственные компании, в том числе и в сфере обороны, банки. Введен запрет на продажу самолетов, запчастей и оборудования российским авиакомпаниям и на экспорт полупроводников…”, au fost preluate din Federația Rusă, fără a se interveni în niciun fel în conținut și fără a fi marcat materialul ca preluat.

 

În același timp, RTR Moldova a recurs la omisiune în programele difuzate în perioada monitorizată. În ediția specială a buletinului informativ, care a constituit un text pe banda de știri în partea de jos a ecranului, publicul nu a fost anunțat despre ce se întâmplă în țara vecină. O  știre a vizat închiderea spațiului aerian al Moldovei „în legătură cu situația din Ucraina”, iar un fals distribuit de post s-a referit la un mesaj pe care l-au primit „câțiva cetățeni” ai Republicii Moldova prin SMS despre o posibilă mobilizare militară. Această prezentare nu a contribuit la formarea unei opinii libere despre ceea ce se întâmpla în Ucraina începând cu ziua de 24 februarie 2022.

 

Consiliul Audiovizualului a obținut câștig de cauză în prima instanță pe 13 iunie 2023, când  Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani, s-a pronunțat pe decizia din 2 martie 2022 a autorității de reglementare față de „TV-Comunicații Grup” SRL, fondatoarea postului de televiziune „RTR Moldova”.

 

 

Serviciul comunicare și relații externe