CA și UNESCO la discuții despre demararea unui proiect privind mass-media din Moldova

20.07.2023

Reprezentanții Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) au avut o videoconferință cu președinta Consiliului Audiovizualului, Liliana Vițu, și vicepreședinta CA, Aneta Gonța, referitor la demararea unui proiect axat pe mass-media în Republica Moldova.

 

Discuțiile au pornit de la interesul UNESCO de a susține instituțiile media din țara noastră, de a oferi asistență legală și de politici, de a contribui la combaterea dezinformării, precum și de a susține autoritățile în contextul monitorizării felului în care sunt reflectate campaniile electorale în media.

 

Șeful Secției libertatea de exprimare și siguranța jurnaliștilor al UNESCO, Guilherme Canela de Souza Godoi, a vorbit despre 3 direcții pe care se axează instituția: siguranța jurnaliștilor și protejarea acestora, în special în spațiul online; statul de drept, cadrul legal și politicile publice; și educația mediatică. Acesta a subliniat tendința de creștere a presiunii asupra jurnaliștilor în perioada alegerilor și necesitatea asigurării corectitudinii și combaterii dezinformării în spațiul media și în societate.

 

Președinta CA, Liliana Vițu, a vorbit despre aprobarea Metodologiei de evaluare a discursului de ură, definitivarea Metodologiei de combatere a dezinformării, dezvoltată împreună cu experți internaționali, și Metodologiile de monitorizare și evaluare a pluralismului audiovizual intern și extern în Republica Moldova. Instruirile, în colaborare cu specialiști europeni, de care beneficiază echipa CA, au fost remarcate în contextul activității de monitorizare. Vicepreședinta CA, Aneta Gonța, s-a referit la importanța campaniilor de educație mediatică și a exprimat deschiderea autorității de reglementare pentru o eventuală cooperare cu UNESCO în această privință.

 

UNESCO este o agenție specializată din sistemul Organizației Națiunilor Unite (ONU), înființată la 16 noiembrie 1945 prin Constituția acestui organism. Republica Moldova i s-a alăturat pe 27 mai 1992.

 

 

Serviciul comunicare și relații externe