Combaterea discriminării și a discursului instigator la ură în alegerile locale discutate de reprezentanții CA

29.04.2024

Amplificarea cooperării în vederea combaterii discriminării, a discursului instigator la ură, a sexismului și a altor forme de violență în bază de gen și a asigurării egalității în contextul alegerilor prezidențiale din această toamnă, au fost subiecte puse în discuție vineri, în cadrul unui eveniment organizat de Consiliul Europei și Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova, în parteneriat cu Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova, Consiliul Audiovizualului și UN Women Moldova.

 

Cei peste 50 de participanți la masa rotundă au vorbit despre rezultatele monitorizării comportamentului sexist și a discursului de ură în sfera audiovizuală în timpul alegerilor locale din 2023. Au fost, de asemenea, evidențiate cele mai bune practici de combatere a acestor fenomene în perioada electorală.

 

 

Președinta Consiliului Audiovizualului, Liliana Vițu, a declarat că „rolul instituțiilor statului în combaterea acestor fenomene este crucial. Trebuie să investim în profesionalizare, să furnizăm asistență specializată colegilor noștri din instituții care se ocupă de combaterea diverselor forme de violență față de femei. Sper că tot acest efort al nostru să producă schimbări în societate, așa încât femeile să nu fie discreditate și intimidate, dar să fie încurajate să candideze pentru a ocupa funcții importante în stat”.

 

Printre participanți au fost reprezentanți ai partidelor politice și ai mass-media, autorități naționale și locale, membri ai societății civile. Evenimentul și-a propus să vină cu o listă de măsuri necesare pentru combaterea discursului instigator la ură, a intoleranței în bază de gen și a sexismului în perioada electorală, pe baza experienței din alegerilor generale locale din toamna anului precedent și asigurarea drepturilor egale pentru toți.

 

Poza: Oficiul Consiliului Europei la Chișinău