COMUNICAT – ȘEDINȚA CA DIN 30 MARTIE

30.03.2022
Consiliul Audiovizualului s-a întrunit astăzi, 30 martie 2022, în ședință publică.

Autoritatea de reglementare în domeniul comunicării audiovizuale a examinat și a luat act de rezultatele monitorizării furnizorilor naționali de servicii media, în contextul reflectării subiectului refugiaților din Ucraina, urmare a autosesizării președintei Consiliului Audiovizualului, Liliana Vițu.

 

Astfel, au fost monitorizate principalele buletine de știri ale posturilor de televiziune:  „Moldova 1”, „Moldova 2”, „Radio Moldova” „Primul în Moldova”, „NTV Moldova, „TVR Moldova”, „Prime”, „TV8”, „Publika TV”, „Canal 2”, „Canal 3”, „TV6”, „Jurnal TV”, și „PRO TV Chișinău”, în perioada 14-20 martie 2022. Datele monitorizării au atestat că furnizorii de servicii media naționali: „Moldova-1”, „Moldova-2”, „Radio Moldova”, „NTV Moldova, „TVR Moldova”, „Prime”, „TV8”, „Publika TV”, „Canal 2”, „Canal 3”, „Jurnal TV” și „PRO TV Chișinău” au respectat prevederile legislației audiovizuale.
Au admis încălcări de la legislația audiovizuală, în cadrul a câte un subiect „Primul în Moldova” (art. 13 alin. (1) lit. a) din CSMA) și „TV6” (art. 13 alin. (1)  lit. (b) din CSMA). De asemenea, în procesul de monitorizare a fost atestat faptul că „Radio Moldova”, „Primul în Moldova” și „PRO TV Chișinău” au admis încălcări de la legislația audiovizuală care însă nu vizează obiectul monitorizării.

În cadrul dezbaterilor publice, vicepreședinta Consiliului Audiovizualului, Aneta Gonța, a optat pentru nesancționarea „Primul în Moldova” și „TV6”, dat fiind faptul că derogările nu țin de imaginea refugiaților – obiectul monitorizării, ci de schimbul de declarații dintre autoritățile locale și cele centrale. Propunerea a fost acceptată de membrii Consiliului.

 

Autoritatea de reglementare în domeniul comunicării audiovizuale a mai reperfectat licențele de emisie pentru: ICS „REFORMA ART” SRL, fondatoarea serviciului media audiovizual de televiziune „Jurnal TV” – prin includerea în genul de activitate și difuzarea serviciului media audiovizual de televiziune „Jurnal TV” pe pagina web www.jurnal.md; și „General Media Group Corp.” SRL, fondatoarea serviciului media audiovizual de radiodifuziune sonoră „Muz FM” – prin includerea în genul de activitate difuzarea serviciilor de programe pe pagina web www.megahitfm.md și schimbarea denumirii din: „Muz FM” în: „MEGA HIT FM”.

Informații detaliate găsiți pe audiovizual.md, la rubrica Decizii curente.

 

Serviciul Comunicare și relații cu publicul