CONSILIUL AUDIOVIZUALULUI A EFECTUAT O VIZITĂ DE LUCRU LA COMRAT

01.06.2022

Membrii Consiliului Audiovizualului Liliana Vițu, Aneta Gonța, Orest Dabija, Ruslan Mihalevschi și Tatiana Crestenco, precum și Lilia Guțu, șefa Direcției generale licențiere, autorizare și monitorizare, Grigore Chițanu, șef adjunct Direcția juridică și reglementări, Vitalie Bujnița, șef Direcţia control și digitalizare, Viorel Molea, specialist principal, Direcția licențiere și autorizare, și Artur Corcodel, consultant tehnic, au participat la Comrat la masa rotundă „Trecerea la televiziunea digitală, Codul serviciilor media audiovizuale și problemele cu care se confruntă Gagauziya Radio Televizionu”, organizată de reprezentanții furnizorul public regional. La eveniment au participat vicepreședintele Adunării Populare, Nicolai Ormandji, președintele Comisiei juridice a Adunării Populare, Aleksandr Dulgher, membri ai Consiliului de Supraveghere al furnizorului regional și reprezentanți ai Departamentului de construcție și infrastructură din regiune.

 

Discuția s-a axat pe problemele pe care le are compania publică Gagauziya Radio Televizionu (GRT) odată cu trecerea, acum o lună, la televiziunea digitală, fapt ce a permis extinderea audienței postului de televiziune „TV-Găgăuzia” pe întreg teritoriul Republicii Moldova.

Directoarea executivă interimară a GRT, Galina Maresieva, a menționat necesitatea dezvoltării și modernizării companiei pentru a produce un content atractiv, calitativ și profesionist, care ar susține formatul difuzării digitale.

 

Vicepreședintele Adunării Parlamentare, Nicolai Ormandji, a accentuat că bugetul oferit furnizorului public regional este insuficient pentru a moderniza compania, motiv din care a solicitat suportul Consiliului Audiovizualului la modificarea legislației audiovizuale, astfel încât companiile publice de televiziune și radiodifuziune sonoră să poată beneficia de publicitate comercială.

Tatiana Avtutova, șefa Direcției generale de construcție și infrastructură a Găgăuziei, s-a referit la licențierea și autorizarea agenților economici din autonomie, precum și la necesitatea de a ajusta cadrul legislativ pe acest segment.

 

Președinta Consiliului Audiovizualului, Liliana Vițu, a vorbit despre suportul oferit de Consiliul Audiovizualului furnizorului public regional din Găgăuzia în producerea/achiziționarea conținuturilor audiovizuale în limba română. Liliana Vițu a mai spus că CA va face uz de platforma parlamentară pentru a înainta propuneri de ajustare a legislației.

Compania Publică „Gagauziya Radio Televizionu” difuzează zilnic, 24 din 24, în limbile găgăuză, română și rusă, știri, programe și transmisiuni în direct de la diverse evenimente pentru locuitorii autonomiei și țării, are o echipă creativă de 28 de persoane. Pe data de 29 octombrie 2022 se vor împlini 15 ani de când GRT a devenit companie publică.

 

Serviciul Comunicare și relații cu publicul