Consiliul Audiovizualului a organizat o întrevedere cu posturile din UTA Găgăuzia privind reflectarea campaniei pentru alegerea Bașcanului

27.03.2023

În contextul campaniei electorale pentru alegerea Guvernatorului (Bașcanului) regiunii găgăuze, ce se va desfășura în perioada 01-30 aprilie, membrii și reprezentanții aparatului Consiliului Audiovizualului (CA) au avut vineri o întrevedere cu furnizorii de servicii media de televiziune și radio din autonomie privind reflectarea alegerilor. La discuție a participat și vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale, Pavel Postică.

 

Reprezentanții celor două instituții s-au referit la principalele prevederi ale Codului serviciilor media audiovizuale (CSMA) și ale noului Cod Electoral, intrat în vigoare la 1 ianuarie 2023, astfel încât furnizorii să cunoască mai bine ce prevederi ar putea constitui subiectul unor petiții sau monitorizări.

 

Membrul Consiliului Audiovizualului, Ruslan Mihalevschi, a subliniat că CA acordă o atenție sporită asigurării informării corecte (prevederile art. 13) în special în programele de știri și de dezbateri, evitarea discriminării și a discursului de ură (art. 17 alin. 3). Ruslan Mihalevschi a mai spus că un rol important, în cazul dezbaterilor, îl au moderatorii care ghidează discuțiile. În acest sens, au fost reamintite prevederile relevante ale codului, iar furnizorii de servicii media au fost îndemnați să consulte Ghidul explicativ privind asigurarea informării corecte aprobat anul trecut de CA.

 

Despre necesitatea respectării prevederilor referitoare la reflectarea alegerilor în mass-media din Codul electoral, a vorbit membrul Consiliului Audiovizualului, Eugeniu Rîbca. În acest context, membrul CA a prezentat o serie de precizări și a răspuns la întrebările reprezentanților serviciilor media audiovizuale de televiziune privind publicitatea electorală, timpii de antenă gratuiți și programele audiovizuale cu caracter electoral.

 

Furnizorii de servicii media au pus în discuție principalele provocări pe care le întâlnesc în reflectarea campaniilor electorale și au adresat întrebări referitor la diverse aspecte de reglementare prevăzute în CSMA.

 

 

Serviciul comunicare și relații externe