CONSILIUL AUDIOVIZUALULUI A SANCȚIONAT CU 5000 DE LEI SERVICIUL MEDIA AUDIOVIZUAL „RTR MOLDOVA”

08.04.2022

Autoritatea de reglementare în domeniul comunicării audiovizuale a examinat petiția președintelui AO Comunitatea „WatchDog.MD”, Valeriu Pașa, care susține că la data de 15 martie 2022,  serviciul media audiovizual „RTR Moldova”, în cadrul principalului buletin informativ de la ora 19:00, a difuzat o știre cu caracter manipulator despre decretarea zilei de doliu în Donețk în legătură cu bombardarea acestuia cu complexul de rachete „Tochka-U” de către „forțele ucrainene de securitate”. Petiționarul susține că știrea mediatizată de „RTR Moldova” se bazează în exclusivitate pe o declarație ce aparține lui Denis Pușilin, fără a menționa opinia părții ucrainene, ceea ce contravine unei reflectări imparțiale a evenimentelor, a prezentării echilibrate a diferitor opinii, precum și faptul că informația nu a fost verificată și documentată suficient, din moment ce nu au fost prezentate circumstanțele producerii incidentului relatat în știre.

 

Datele monitorizării au atestat că respectivul subiect nu a oferit o documentare suficientă a informației sub aspect factologic, cu o abordare credibilă a evenimentelor, având în vedere că nu au fost prezentate condițiile și împrejurările atacurilor cu rachete de tip „Tochka-U”, dar nici fapte care ar confirma cele relatate de prezentator. Totodată, știrea a fost realizată doar în baza declarațiilor făcut de Denis Pușilin pe o rețea de socializare, fără a fi menționată și poziția părții ucrainene, ceea ce nu reprezintă o reflectare imparțială a informației și nici expunerea echilibrată a diferitor opinii.

La acest capitol este de menționat că la data de 14 martie 2022, poziția Ucrainei cu referire la atacul armat din Donețk era virală pe portalurile de știri atât ucrainene cât și ale Federației Ruse. Astfel, în poziția sa, Ucraina a precizat că rachetele care a lovit or. Donețk aparține fără echivoc Federației Ruse, poziție care însă nu a fost prezentată de furnizor.

Drept urmare, pentru încălcarea repetată a prevederilor art. 13 alin. (4) din Codul serviciilor media audiovizuale, Consiliul Audiovizualului a sancționat cu 5000 de lei serviciul media audiovizual „RTR Moldova”.

 

Serviciul Comunicare și relații cu publicul