CONSILIULUI AUDIOVIZUALULUI A APROBAT NOI MODIFICĂRI LA REGULAMENTUL PRIVIND CONȚINUTURILE AUDIOVIZUALE

02.09.2022

Consiliul Audiovizualului, în ședința de astăzi, 02 septembrie 2022, a completat Regulamentul privind conținuturile audiovizuale cu noi dispoziții în vederea asigurării dreptului de acces la serviciile media audiovizuale al persoanelor cu dizabilităţi de văz și de auz.

 

Astfel, Regulamentul privind conținuturile audiovizuale a fost modificat după cum urmează:

 

1) Punctele 166 și 167 vor avea următorul cuprins:

 

166. Persoanele cu dizabilităţi de văz și persoanele cu dizabilităţi de auz au dreptul de acces la serviciile media audiovizuale.

167. Furnizorii de servicii media asigură redarea imaginii feței și a mâinilor persoanei care realizează interpretarea în limbaj mimico-gestual, în mărime de cel puțin 1/3 din ecran.

 

2) Se completează cu punctele 1671 și 1672, cu următorul cuprins:

 

1671. Furnizorii de servicii media redau simultan, în cadrul programelor audiovizuale, și imaginea feței, și a mâinilor interpretului în limbaj mimico-gestual, atunci când acesta este prezent la următoarele evenimente:

  • comunicări oficiale ale autorităților publice cu privire la starea de urgență, de asediu și de război;
  • evenimente oficiale ale autorităților publice;
  • evenimentelor din campania electorală.

 

1672. Pentru a asigura accesul la servicii media audiovizuale a persoanelor cu dizabilități de văz, furnizorii de servicii media asigură corelarea imaginii de pe ecran cu fundalul sonor, în următoarele categorii de programe audiovizuale:

 

  • buletine de știri;
  • meteo.

 

Modificările vor intra în vigoare începând cu 01 ianuarie 2023.

Reamintim că proiectul de modificare a Regulamentului privind conținuturile audiovizuale a fost supus consultărilor publice (Decizia nr. 210 din 24 iunie 2022).

 

Serviciul comunicare și relații externe