Control concepție TV9 – 0% programe de știri și aproape deloc programe proprii. CA i-a aplicat o amendă de 7 000 de lei

31.07.2023

Postul de televiziune TV9 nu și-a respectat propria Concepție de programe, difuzând insuficiente programe proprii, 0% de programe de știri și un volum mai mare de programe retransmise. Consiliului Audiovizualului a sancționat postul cu o amendă de 7 000 de lei, în ședința de vinerea trecută.

 

Postul s-a angajat să producă aproape 28% de programe proprii, în realitate s-au atestat 0,84%. În același timp, producțiile altor producători au constituit 46,33%, furnizorul urmând să difuzeze aprox. 26%. Mai mult de jumătate din programele postului au fost emisiuni și filme retransmise/preluate/achiziționate – 52,82%, în comparație cu volumul indicat de 32,96%.

 

Deși TV9 nu a avea trecute în concepție programe realizate de alți furnizori de servicii media aflați sub jurisdicția Republicii Moldova, postul a difuzat 20,17%, și anume programele „Novaya Ya” și „Drum Bun” de la furnizorul PP Exclusiv Media SRL.

 

Conform structurii serviciului, programele informative și analitice urmau să constituie peste 10%, de fapt acestea au lipsit în perioada de monitorizare. Filmele ar fi trebuit să reprezinte 26,04%, controlul a atestat aproape 37%. Alte tipuri de emisiuni au avut ponderea de 42,71% în structură, dar au fost identificate 63,05% – programele „Novaya Ya”, „Drum Bun”, „The Best Drum Bun” și „Орел и Решка” de la furnizorul „Интер” din Ucraina.

 

Amenda achitată de furnizor va merge în bugetul public.

 

 

Serviciul comunicare și relații externe