Curtea de Apel Chișinău a menținut decizia CA prin care postul Jurnal TV a fost sancționat în context electoral

19.10.2023

Decizia Consiliului Audiovizualului, prin care fondatoarea Jurnal TV, ÎCS „REFORMA ART” SRL, a fost sancționată cu amendă de 10 000 de lei, în context electoral, a fost menținută azi de Curtea de Apel Chișinău.

 

Pe 10 octombrie 2023, Jurnal TV a difuzat emisiunea „Ora de ras” (o reluare din 14 mai a.c.), care conține o intervenție directă a unui candidat la funcția de primar general al mun. Chișinău, fără ca acest program să fie inclus în Declarația privind politica editorială pentru reflectarea alegerilor.

 

Potrivit prevederile art. 90 alin. (2) din Codul electoral, în perioada electorală în serviciile media audiovizuale, concurenții electorali (candidații în alegeri) nu pot avea intervenții directe sau indirecte și nu pot fi vizați decât în programele cu caracter electoral, stabilite expres în declarațiile politicilor editoriale ale furnizorilor de servicii media.

 

Pe 24 octombrie 2023, Curtea Supremă de Justiție a menținut hotărârea Curții de Apel Chișinău pe acest caz. Prin încheierea înaltei instanțe, recursul depus de ÎCS „REFORMA ART” SRL a fost declarat inadmisibil.