Discursul de ură în alegeri, abordat de societatea civilă și autorități
Nivelul de utilizare a discursului de ură în alegerile locale generale din 2023 (102 cazuri, dintre care 19 – în cadrul emisiunilor TV), în scădere față de numărul cazurilor identificate în alegerile parlamentare anticipate din 2021 (299 de cazuri) și cam la același nivel față de alegerile locale generale din 2019 (101 cazuri), se arată în raportul prezentat ieri de Asociația Promo-LEX. În același timp, se atestă o migrare a discursului de ură către mediul online.
În cadrul evenimentului, președinta Consiliului Audiovizualului, Liliana Vițu, a afirmat că pentru următoarele cicluri electorale autoritatea de reglementare se va îngriji de analiza de conținut, în procesul de monitorizare a programelor electorale, și aplicarea instrumentarului ce a fost dezvoltat anul trecut, și anume Metodologia cu privire la discursul de ură și Ghidul de identificare a cazurilor de sexism.
Autoarea raportului, Irina Corobcenco, a spus că recomandările Promo-LEX pun accent pe continuarea eforturilor de dezvoltare de către autoritățile publice a mecanismelor de monitorizare, avansarea comunicării interinstituționale în presupusele cazuri de discurs de ură și acțiuni comune de prevenire a acestui fenomen, în special în perioadele electorale.
Discuțiile au vizat colaborarea interinstituțională cu privire la combaterea discursului de ură și/sau instigare la discriminare, constatările privind manifestarea discursului de ură, recomandări cu privire la prevenirea și combaterea acestuia, modalități de încurajare a publicului să sesizeze CA cu privire la cazurile de discurs de ură.
Foto: Asociația Promo-LEX