Instanța dă câștig de cauză CA într-un dosar ce vizează reflectarea la RTR Moldova a promulgării legii ce interzice afișarea simbolurilor asociate agresiunii militare ruse

05.04.2023

Judecătoria Chișinău sediul Râșcani a dat câștig de cauză Consiliului Audiovizualului (CA) în cazul unei decizii din 16 mai 2022, prin care RTR Moldova a fost amendat cu 13 000 de lei pentru difuzarea, în orele de maximă audiență, a știrilor ce induc în eroare opinia publică și admit speculații referitor la anumite aspecte lingvistice.

 

RTR Moldova, în subiectul referitor la promulgarea legii ce interzice răspândirea pe teritoriul Republicii Moldova a simbolurilor asociate agresiunii militare ruse, a admis informarea cu rea-intenție. Astfel, în programul informativ din 20 aprilie 2022 – „Новое утро” moderatorul și-a exprimat propriile opinii eronate precum că s-ar interzice de fapt comemorarea în ziua de 9 mai a celor căzuți în război, și ar putea fi suprimat dreptul de a vorbi în limba rusă.

 

Decizia de monitorizare a fost dispusă din oficiu. Totodată, CA a recepționat sesizările AO „Centrul pentru Jurnalism Independent” și „WatchDog.MD” ce invocau aceleași încălcări.

 

Astfel, prima instanță a respins la data de 03 aprilie 2023, drept neîntemeiată, cererea înaintată de SRL „TV-Comunicații Grup”, fondatoarea serviciului media audiovizual „RTR Moldova”, prin care solicita anularea amenzii.

 

 

Serviciul comunicare și relații externe