ITV sancționat cu 13 mii lei pentru încălcarea Codului electoral

30.10.2023

Consiliul Audiovizualului a sancționat în ședința de azi serviciul media audiovizual de televiziune ITV pentru faptul că, în cadrul programului audiovizual „Вечерний Буймистру” din 08 și 15 octombrie 2023, au fost vizați concurenți electorali, cu încălcarea prevederilor 90 alin (2) din Codul electoral.

 

ITV nu respectat prevederea care spune că: „În serviciile media audiovizuale, grupurile de inițiativă, concurenții electorali (candidații în alegeri), participanții la referendum, reprezentanții și persoanele de încredere ale acestora nu pot avea intervenții directe sau indirecte și nu pot fi vizați de terți în alte programe audiovizuale decât cele cu caracter electoral, stabilite expres în declarațiile politicilor editoriale ale furnizorilor de servicii media.”

 

Rezultatele controlului CA au atestat următoarele:

 

Pe 08 octombrie 2023, ITV a difuzat programul audiovizual „Вечерний Буймистру” (durata programului: 26 min. 59 sec. ) moderat de Dumitru Buimistru.

Unul din subiectele abordate de moderator a avut titlul „Кандитаты в примары Бельц” în care moderatorul a ironizat pe seama actualilor candidați electorali pentru primăria mun. Chișinău, Ion Ceban din partea Partidului Politic „Mișcarea Alternativa Națională”, Ruslan Codreanu – Blocul „Ruslan Codreanu” și Teodor Cîrnaț, candidat independent. În același context, Dumitru Buimistru a vizat candidații pentru primăria orașului Bălți – pe Nicolae Grigorișin, Alexandr Nesterovschi, Vladimir Rusu și pe Renato Usatîi care candidează la funcția de consilier al or. Bălți.

 

Pe 15 octombrie 2023, la ora 22:00, serviciul media audiovizual de televiziune a difuzat programul audiovizual „Вечерний Буймистру” (durata programului: 28 min.). Dumitru Buimistru a făcut afirmații care l-au vizat pe candidatul pentru funcția de primar al orașului Bălți ,Alexandru Nesterovschi. Printre subiectele discutate, moderatorul a făcut referire și la evenimentul care a avut loc la Sângerei în susținerea candidatului electoral pentru funcția de primar al orașului Arcadie Covaliov.

 

Declarația privind politica editorială pentru reflectarea alegerilor locale din 05 noiembrie 2023 a serviciului media audiovizual de televiziune ITV nu indică emisiunea „Вечерний Буймистру” în categoriile de programe menționate la art. 90 alin. (2) din Codul electoral.

 

Prin urmare, candidații electorali menționați supra nu pot avea intervenții directe sau indirecte și nu poate fi vizat de terți în alte programe audiovizuale decât cele cu caracter electoral, stabilite expres în declarația privind politica editorială a furnizorului de servicii media.