Jurnal TV avertizat public pentru prezentarea unor afirmații drept fapte, fără indicarea sursei

01.08.2023

Postul Jurnal TV a fost avertizat public, în ședința de vineri a Consiliului Audiovizualului (CA), pentru prezentarea unor informații fără a respecta principiul imparțialității.

 

Monitorizarea a fost inițiată în baza petiției din partea grupului de companii „Trans-Oil” prin care s-a invocat încălcarea Legii cu privire la libertatea la exprimare, a Codului deontologic al jurnalistului și a Codului serviciilor media audiovizuale (CSMA) în ediția din 21 iunie 2023 a emisiunii ,,Secretele Puterii”, moderată de Alex Cozer.

 

Petiționarul, Vaja Jhashi, deținătorul holdingului fondator al „Trans-Oil”, a considerat că afirmația moderatorului că ,,Trans-Oil este, de fapt, compania lui Plahotniuc”, ,,o parte din banii Trans-Oil merg la Plahotniuc”, „o parte din acești bani întorcându-se la unele partide politice care se declară în opoziție”, a lezat dreptul grupului de companii la demnitate și reputație profesională, a indus în eroare publicul și a dus la crearea unei imagini eronate despre companie.

 

Petiționarul a solicitat CA să oblige Jurnal TV să retragă ediția din 21 iunie 2023 a emisiunii „Secretele Puterii” din toate sursele unde a fost plasată, să dezmintă informația difuzată în formă de exprimare a scuzelor oficiale și să-l sancționeze pe Alex Cozer.

 

Moderatorul, ca răspuns, a lansat, în programul din 28 iunie 2023, invitația către Vaja Jhashi de a participa la emisiune, oferindu-i dreptul la replică, pe care acesta a refuzat-o. Invitația a fost însoțită de întrebări și comentarii suplimentare, fapt interzis de legislație.

 

Direcția control a CA a constatat încălcarea prevederilor art.13 alin. (1) lit. b) din CSMA, potrivit cărora furnizorii de servicii media trebuie să informeze cu privire la un fapt sau un eveniment corect, iar informația să fie verificată și prezentată în mod imparțial și cu bună-credință.

 

În ceea ce privește solicitarea petentului de a obliga Jurnal TV să retragă ediția din toate sursele unde a fost plasată, precum și dezmințirea informației difuzate, CA a constat că aceste aspecte sunt reglementate de Legea cu privire la libertatea de exprimare și depășesc atribuțiile autorității de reglementare.

 

 

Serviciul comunicare și relații externe