Legea libertății media adoptată de Parlamentul European

14.03.2024

Noua legislație UE, adoptată ieri cu o majoritate vastă de voturi (464 din totalul de 621), va proteja jurnaliștii și instituțiile media din Uniunea Europeană de interferențe politice sau economice, iar orice formă de intervenție în deciziile editoriale va fi interzisă, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.

 

Printre prevederile cele mai importante se numără: stabilirea unor criterii clare, proporționale și nediscriminatorii în alocarea fondurilor publice pentru presă, independența editorială, creșterea transparenței proprietății media, pentru a asigura o concurență în condiții de egalitate, prevenirea supravegherii intruzive a jurnaliștilor, protejarea surselor de informare prin interzicerea presiunilor asupra jurnaliștilor și a editorilor, protejarea presei în fața restricționării arbitrare sau eliminării conținutul independent de către marile platforme online, precum Facebook, X sau Instagram.

 

Actul legislativ statuează că toate organizațiile de media vor trebui să facă publice informațiile despre proprietarii lor, inclusiv în situația în care sunt deținute direct sau indirect de stat, pentru a preveni monopolurile și concentrarea mass-mediei și pentru ca publicul să știe cine controlează o instituție și ce interese ar putea influența relatările acesteia.

 

Entitățile de presă vor avea obligația să informeze și despre fondurile primite ca publicitate de stat și despre ajutoarele financiare din partea statului, inclusiv din țările din afara Uniunii. Informațiile despre cheltuielile cu publicitatea de stat vor fi făcute publice de autorități și vor include suma totală anuală și cea alocată fiecărei structuri media în parte.

 

Pentru a împiedica folosirea în scopuri politice a furnizorilor publici de servicii media, conducătorii și membrii consiliilor lor de administrație vor fi aleși prin proceduri deschise și imparțiale, iar demiterea lor va fi posibilă doar în cazul în care nu îndeplinesc criteriile profesionale.

 

Mass-media va avea posibilitatea să se adreseze unui organism de soluționare extrajudiciară a litigiilor, în caz de necesitate.

 

Va fi creat un Comitet european pentru servicii media, format din autorități naționale de reglementare, care să înlocuiască grupul de reglementare ERGA. Noul Comitet va oferi consiliere și sprijin Comisiei Europene pentru a promova aplicarea consecventă a principalelor dispoziții ale noii legi în toate statele membre.

 

Consiliul Audiovizualului a obținut statutul de membru observator al ERGA în octombrie 2023.