ȘEDINȚA PUBLICĂ A CONSILIULUI AUDIOVIZUALULUI DIN 23 DECEMBRIE 2021

Autoritatea de reglementare în domeniul comunicării audiovizuale a examinat rezultatele monitorizării dispuse în cadrul ședinței publice din 20 decembrie 2021, unde vicepreședinta Consiliului Audiovizualului, Aneta Gonța, s-a autosesizat asupra subiectului despre crima din comuna Băcioi, difuzat de unele posturi de televiziune cu încălcarea prevederilor Codului serviciilor media audiovizuale. În scopul unei analize obiective a tuturor circumstanțelor sesizate, a fost dispusă monitorizarea furnizorilor naționali cu privire la difuzarea acestui subiect, inclusiv postul de televiziune „PRO TV CHIȘINĂU”. Rezultatele monitorizării au atestat că fără blurarea imaginilor din momentul săvârșirii crimei au relatat despre acest caz în cadrul principalelor buletine de știri (inclusiv pe site-ul oficial al acestora), posturile de televiziune „PRO TV CHIȘINĂU” și „TVR Moldova”.
Urmare a dezbaterilor publice, pentru încălcarea prevederilor art. 6 lit. a) din Decizia CA nr. 98 din 19 iulie 2012 Cu privire la clasificarea programelor audiovizuale în scopul protecției minorilor, care stipulează expres că: „Radiodifuzorii nu vor difuza în intervalul orar 06.00-23.00 producții audiovizuale care prezintă violență fizică, psihică sau de limbaj licențios, în mod repetat”, Consiliul Audiovizualului a sancționat cu amendă în mărime de 12.000 lei, ÎCS „PRODIGITAL” SRL, fondatoarea postului de televiziune „PRO TV CHIȘINĂU”, și cu amendă în mărime de 10.000 de lei – „Societatea Română de Televiziune”, fondatoarea postului de televiziune „TVR Moldova”.
Consiliul Audiovizualului a examinat raportul de monitorizare a nivelului tăriei sonore în serviciile de programe audiovizuale ale posturilor de televiziune: „Tezaur TV”, „Prime”, „TV 8” și „TVR Moldova”, la capitolul respectării art. 63 alin. (6) din Codul serviciilor media audiovizuale. Urmare a monitorizării s-a atestat că în perioada de raport 23-29 octombrie 2021, postul de televiziune „TV 8” nu a comis devieri a nivelului tăriei sonore între programe audiovizuale și comunicări comerciale audiovizuale, iar posturile de televiziune: „Tezaur TV”, „Prime” și „TVR Moldova”, care au comis devieri, au fost sancționate cu amenzi de 5000 de lei fiecare.
În conformitate cu prevederile art. 75 alin. (4) lit. a) și art. 83 alin. (3) lit. a) din Codul serviciilor media audiovizuale, Consiliului Audiovizualului a efectuat controlul activităţii distribuitorilor de servicii media: „BETATVCOM” SRL, „TERINIS-PLUS” SRL, „OLVELTEL” SRL, „SPECTRAL GRUP” SRL, „PETIN-TV” SRL, „VARTERA-PLUS” SRL, „HARTUM TV” SRL, „CAGHET-PLUS” SRL, „FLOW MEDIA” SRL, „BAS-DIGITAL” SRL, „SILE&CO” SRL și „MAXIMARIN” SRL. Datele controlului au atestat unele abateri, fapt pentru care distribuitorii: „TERINIS-PLUS” SRL, „OLVELTEL” SRL, „PETIN-TV” SRL, „VARTERA-PLUS” SRL, „CAGHET-PLUS” SRL și „BAS-DIGITAL” SRL au fost avertizați public.
Autoritatea de reglementare în domeniul comunicării audiovizuale a eliberat autorizații de retransmisiune: „STV IT Company”, pentru studioul de televiziune prin cablu și IPTV „TV Botanica”, și „REVAFAR-COM” SRL, pentru studioul de televiziune prin cablu „BON-TV” și, totodată, a reperfectat Condițiile la Autorizația de retransmisiune eliberată „TV SAT” SRL, pentru studioul de televiziune prin cablu „TV SAT”.
Membrul Consiliului Audiovizualului, Ruslan Mihalevschi, a declarat la finalul ședinței că majoritatea furnizorilor de servicii media audiovizuale din Republica Moldova nu au publicat pe paginile lor web informații referitoare la numele și cetățenia proprietarilor, deși Codul serviciilor media audiovizuale îi obligă să facă acest lucru. Domnul Mihalevschi s-a referit la o monitorizare expresă pe care a realizat-o în această privință și care arată că nu au fost indicate nici sursele de finanțare ale furnizorilor de servicii media audiovizuale, deși Codul prevede acest lucru. Membrul CA consideră că fenomenul are loc din cauza lipsei unui mecanism care să pună în aplicare prevederea legală: “Din păcate, am constatat că Codul serviciilor media audiovizuale nu oferă instrumente pentru a responsabiliza media în îndeplinirea acestor cerințe și consider că este oportun să ne gândim la unele propuneri din partea noastră în vederea modificării legislației”.
Informații detaliate găsiți pe audiovizual.md, la rubrica Decizii curente.