Poziția Consiliului Audiovizualului în cazul Jurnal TV

13.01.2022

Consiliul Audiovizualului își exprimă îngrijorarea față de acțiunile angajatului Inspectoratului de Poliție Buiucani, prin care aduce atingeri libertății de exprimare.

Potrivit informației publice, inspectorul de poliție a întocmit împotriva postului de televiziune Jurnal TV un proces-verbal cu privire la contravenție pentru calomnie.

Menționăm că, potrivit art. 10 alin. (3) din Codul serviciilor media audiovizuale (CSAM), constrângerea sau exercitarea presiunii prin amenințare ori intimidare a jurnaliștilor atrage răspundere contravențională și, după caz, penală.

 

Prin urmare, Consiliul Audiovizualului informează despre inițierea unei autosesizări din oficiu pe acest caz, în conformitate cu prevederile art. 10 alin. (4) al CSMA, care va fi examinată în cadrul următoarei ședințe publice.

Consiliul Audiovizualului atenționează asupra faptului că este singura în drept să dispună suspendarea sau revocarea unei licențe de emisie a unui furnizor de servicii media audiovizuale.

Îndemnăm reprezentanții instituțiilor publice să acționeze în spiritul și în litera legii și să nu admită precedente de natură să pună în pericol libertatea de exprimare și activitatea jurnaliștilor în Republica Moldova.

 

Serviciul Comunicare și relații cu publicul