Mai mulți furnizori de servicii TV și radio au fost clasificați ca naționali sau locali

25.08.2023

În ședința de azi a Consiliului Audiovizualului (CA), 11 furnizori de servicii de televiziune și radio au fost clasificați ca naționali sau locali.

 

În categoria naționali au fost incluși furnizorii serviciilor de televiziune Next TV, Premiera TV, WE SPORT TV, GN TV, Legal TV, Privesc.Eu TV, Global 24 și furnizorii serviciilor Radio Noroc și Vocea Basarabiei, iar în categoria locali – furnizorii serviciilor TV 9 și Smile FM.

 

Conform art. 4 alin. (3) din Codul serviciilor media audiovizuale (CSMA), posturile TV naționale sunt obligate să producă cel puțin 8 ore de programe audiovizuale locale, iar cele locale – cel puţin 2 ore de programe. În același timp, în corespundere cu alin (6) al aceluiași articol, posturile Radio naționale sunt obligate să producă cel puțin 10 ore de programe locale, iar cele locale – cel puţin 6 ore de programe.

 

CA a acordat un termen de 90 de zile furnizorilor, începând cu ziua de azi când intră în vigoare decizia, pentru a se conforma clasificării.

 

Unii furnizori de servicii media au fost excluși din listă pentru că au renunțat la licența de emisie (REN Moldova, 10 TV, STV, ATV COGUK, ENI AI, TV BIZIM DALGAMIZ, Radio Orhei, Radio Sud), aceasta a expirat (RU-TV Moldova) sau nu a fost prelungită (Orhei TV).

 

CA a întocmit lista în baza informațiilor oficiale de la Biroul Național de Statistică, de la IP „Serviciul Național de Management al Frecvențelor Radio” și de la Agenția Națională pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației a Republicii Moldova. S-a luat în calcul și structura serviciului media, genul programelor locale/achiziționate, grila de emisie, genericul programelor, temele abordate în emisiunile de dezbateri și invitații din cadrul programelor.

 

Astfel, a fost modificată decizia CA nr. 100 din 30 martie 2022 „Cu privire la aprobarea Listei furnizorilor de servicii media audiovizuale naționali, regionali și locali”.

 

Au rămas neclasificate următoarele servicii media despre care CA nu a fost informat că și-au început activitatea/emisia: Special TV, MBC, Nika TV, Gold TV, Noah TV, TV Plus și 3,14 TV.

 

Conform art.1 din CSMA, furnizorii de servicii media aflați în jurisdicția Republicii Moldova sunt clasificați în 3 categorii:

  • furnizori naționali de servicii media;
  • furnizori regionali de servicii media;
  • furnizori locali de servicii media.

 

CA are obligația să elaboreze și să publice pe pagina sa web oficială lista furnizorilor de servicii media naționali, regionali și locali, potrivit art. 4 alin. (13) din CSMA.

 

 

Serviciul comunicare și relații externe