Media Policy Forum 2023 - provocări, tendințe și măsuri de susținere a spațiului mediatic național
Despre stimularea producției de conținut autohton, original și divers, peisajul informațional, combaterea dezinformării și asigurarea informării corecte, ajustarea cadrului legal la cel european, influența platformelor online nereglementate, beneficiile operelor europene pentru public, inteligența artificială, practici ce pot fi preluate și scopurile sociale pe care le poate avea producția locală – au discutat reprezentanți ai autorităților publice, experți din societatea civilă, mass-media independentă, reprezentanți ai Guvernului și Parlamentului, mediului academic și ai comunității internaționale la Media Policy Forum 2023, organizat la Chișinău.
Președinta Consiliului Audiovizualului (CA), Liliana Vițu, a vorbit despre măsurile luate de instituția de reglementare pentru susținerea pieței media locale și asigurarea unui mediu echitabil și corect. Liliana Vițu a spus că, deși exigent, CA este un partener al industriei audiovizuale care își va orienta activitatea de reglementare spre dezvoltarea audiovizualului autohton.
În deschiderea evenimentului, Prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean, a dat asigurări că legislația ce vizează media va fi îmbunătățită. O provocare actuală o reprezintă găsirea echilibrului corect între protejarea spațiului audiovizual și garantarea libertății de exprimare a fiecăruia, a afirmat șeful executivului.
În discursul său, Ambasadorul Statelor Unite ale Americii, Kent D. Logsdon, a afirmat că, în mediul actual, care este puternic influențat de informații false, autoritățile publice au întreprins pași importanți pentru combaterea dezinformării. “Asigurarea echilibrului între siguranța cetățenilor în fața dezinformării și dreptul lor fundamental de a avea acces la informații nu este o sarcină ușoară – și poate fi realizată numai prin colaborarea Guvernului, societății civile și a comunității mass-media”, a adăugat diplomatul american. Ambasadorul Logsdon a salutat faptul că noile tehnologii, inclusiv inteligența artificială, au fost subiect de discuție la forum, deoarece acestea pot fi folosite la îmbunătățirea produselor media și la consolidarea rolului mass-mediei în informarea cetățenilor.
“Consiliul Audiovizualului continuă să fie proactiv în combaterea dezinformării, lupta cu discursul de ură în programele audiovizuale și sancționarea graduală a corporațiilor media implicate în răspândirea informațiilor false despre războiul din Ucraina”, a declarat Jānis Mažeiks, Ambasadorul Uniunii Europene în țara noastră. UE susține eforturile CA prin echipament modern, inclusiv alături de partenerii americani, și recunoaște eforturile instituțiilor statului în lupta cu influența negativă a dezinformării, a mai spus Ambasadorul UE. Jānis Mažeiks a subliniat că Uniunea Europeană este alături de Moldova în efortul de apropiere de comunitatea europeană, inclusiv în domeniul audiovizual.
Media Policy Forum a fost organizat pe 4 mai de Freedom House și Mediacor, în parteneriat cu Internews, Asociația companiilor de creație COR, MEDIA-M și Proiectul Tehnologiile Viitorului, cu sprijinul financiar al USAID, Suediei, Ambasadei Marii Britanii la Chișinău și Fundației Friedrich Naumann Pentru Libertate.
Serviciul comunicare și relații externe