MEMBRII CA AU AVUT O ÎNTREVEDERE CU VALENTINA IUSUPHODJAEV, DIRECTOAREA CNC

15.07.2022

Președinta Consiliului Audiovizualului, Liliana Vițu,  membrii CA Larisa Turea și Orest Dabija, precum și Lilia Guțu, șefa Direcției Generale CA, au avut, pe data de 14 iulie 2022, o întrevedere cu directoarea Centrului Național al Cinematografiei (CNC), Valentina Iusuphodjaev.

 

În cadrul întrevederii, directoarea CNC a abordat probleme din domeniu, cum ar fi necesitatea unei arhive centralizate de filme și a unui Fond al cinematografiei. Valentina Iusuphodjaev a menționat că o mare parte a patrimoniului cinematografic se păstrează, uneori în condiții improprii, la mai multe instituții:  la Compania Publică „Teleradio-Moldova”, „Moldcinema”, „Moldova-Film”, Arhiva Națională, chiar și peste hotarele țării – în Rusia. Crearea unei arhive unice, moderne și bine dotate tehnic, de film, ar contribui la centralizarea și salvgardarea patrimoniului audiovizual național.

 

De asemenea, este necesară instituirea unui Fond al Cinematografiei, unde s-ar vărsa diverse taxe, fond ce ar permite țării noastre să dezvolte producția de cinema  și alte industrii creative, deoarece realizarea filmelor – în special, a celor de calitate – e un proces ce implică importante resurse financiare, umane și de timp.

Valentina Iusuphodjaev și-a exprimat încrederea că Republica Moldova, deși dispune de piață foarte mică, poate deveni un hub emergent pentru crearea de producții și content audiovizual valoros, pentru a promova filmul moldovenesc, a atrage investiții și a stimula coproducțiile.

 

Liliana Vițu, președinta Consiliului Audiovizualului, a reafirmat intenția de colaborare între CA și CNC. Liliana Vițu a spus că urmează să fie aprobat un nou Regulament privind conținuturile audiovizuale, ce va conține și un clasificator de filme pentru censul de vârstă, iar Centrul Național al Cinematografiei ar putea oferi o expertiză pe acest subiect. De asemenea, Consiliul Audiovizualului va desfășura consultări publice cu furnizorii de servicii media pe aspectul art. 17 din Codul serviciilor media audiovizuale – Protejarea spaţiului audiovizual național –, unde este necesar suportul metodologic din partea CNC la catalogarea filmelor cu conținut militar și militarist.

 

La rândul său, membra Consiliului Audiovizualului, Larisa Turea, a vorbit despre absența din peisajul nostru cultural a unor verigi esențiale, precum ar fi o Cinematecă bine pusă la punct, a unor servicii calificate de promovare și publicitate, și a institutului Producătorului, institut ce și-ar asuma responsabilități nu doar financiare, ci și de calitate. Membrii CA, Larisa Turea și Orest Dabija au apreciat  eforturile CNC în modernizarea branșei pentru asigurarea condițiilor atractive pentru creatorii de film, promițând toată susținerea pentru inițiativele Centrului Național al Cinematografiei.

 

Serviciul Comunicare și relații cu publicul