Membrii Consiliului Audiovizualului la dezbateri privind protecția spațiului informațional
Președinta Consiliului Audiovizualului (CA), Liliana Vițu, și membrul CA, Ruslan Mihalevschi, au participat azi la dezbaterea publică „Protecția spațiului informațional: contracararea noilor amenințări”, organizată de Asociația Presei Independente, Institutul pentru Raportare despre Război și Pace și Ministerul Afacerilor Externe din Norvegia.
Președinta CA a vorbit despre felul în care modificările la Codul serviciilor media audiovizuale (CSMA) au influențat calitatea informaților transmise de televiziuni. Liliana Vițu a menționat că a apărut o mai mare auto-reglementare din partea televiziunilor în ce privește conținutul programelor difuzate și o scădere a numărului de petiții din partea cetățenilor și a ONG-urilor.
În 2022, CA a pus accent pe monitorizarea respectării prevederilor art. 13 – Informarea corectă și privind reflectarea războiului. Au fost controlate 51 de posturi TV și 44 posturi radio și examinate 262 de rapoarte de monitorizare privind conținuturile audiovizuale. Doar pe modul de reflectare a agresiunii militare a Rusiei asupra Ucrainei au fost aplicate 55 de sancțiuni în sumă de 213 000 lei, din totalul de 2 340 000 lei – amenzi date în anul precedent.
Consiliul Audiovizualului s-a îngrijit și de respectarea art. 4 – Programe locale. După cum a explicat Președinta CA, “atunci când nu se produc programe în țară, sunt retransmise, de regulă, programe audiovizuale din Federația Rusă care au un mare conținut de propagandă”. Prin urmare, o altă cale de a proteja spațiul audiovizual național sunt programe locale: 8 ore de programe pentru televiziunile naționale, dintre care 80% trebuie să fie în limba română, 50% în primă difuzare, dintre care 75% difuzate în orele de maximă audiență”. Pentru nerespectarea art. 4, în 2022, au fost aplicate sancțiuni de 971 000 lei.
În ce privește art. 17 – Protejarea spațiului audiovizual național, președinta autorității de reglementare s-a referit la recomandările partenerilor internaționali de a elabora o metodologie privind aplicarea prevederilor articolului 17, deoarece pentru încălcarea acestuia sunt prevăzute cele mai severe sancțiuni. Astfel, CA este în proces de elaborare a unei metodologii ce va explica indicatorii ce vor fi examinați atunci când se va determina dacă un anumit conținut constituie dezinformare.
Serviciul comunicare și relații externe