Membrul CA, Orest Dabija, la cea de-a 22-a adunare generală a Rețelei Mediteraneene a Autorităților de Reglementare în domeniul audiovizualului

04.10.2023

Membrul Consiliului Audiovizualului, Orest Dabija, a participat la cea de-a 22-a adunare generală a Rețelei Mediteraneene a Autorităților de Reglementare în domeniul audiovizualului (MNRA), care a avut loc în Tirana, Albania, în perioada 27-30 septembrie.

 

Una din sesiunile reuniunii a avut ca temă verificarea faptelor (fact-checking) și promovarea jurnalismului de calitate. Au fost prezentate rezultatele Grupul autorităților europene de reglementare în domeniul serviciilor mass-media audiovizuale (ERGA) la acest capitol din ultima perioadă și dezvoltarea cooperării între statele membre ale organizației. S-a discutat și despre drepturile consumatorilor de media europeni în contextul Legii europene privind libertatea mass-mediei, care urmează să fie adoptată la nivelul Uniunii Europene. A fost prezentat modelul Croației de finanțare a proiectelor jurnalistice, prioritățile de granturi și rezultatele obținute pe parcursul ultimilor ani. În context, membrul CA a menționat că și Republica Moldova va avea un mecanism similar de finanțare a proiectelor media.

 

 

Un alt subiect pus în discuție a vizat platformele de partajare video și experiența membrilor rețelei în acest context. Majoritatea statelor prezente au o experiență foarte redusă la acest capitol, platformele fiind un element relativ nou pentru audiovizualul european la capitolul reglementării.

 

O sesiune a fost dedicată altor organizații și rețele internaționale. Reprezentantul UNESCO a prezentat politicile instituției în materie de asigurare a libertății de expresie și a securității jurnaliștilor, dar și modul în care aceasta încearcă să creeze ghiduri de fact-checking și cum luptă cu dezinformarea pe internet. Totodată, a fost prezentată experiența de activitate a ultimilor ani a Rețelei ibero-americane a regulatorilor din domeniul audiovizualului.

 

De asemenea, fiecare dintre statele membre ale MNRA și-a împărtășit cele mai importante evoluții ale domeniului de reglementare la nivel național pe parcursul anului 2023.

 

Proiectele din cadrul rețelei privind educația media și asigurarea egalității de gen în programele audiovizuale au fost, la fel, puse în discuție. Reprezentanții autorității catalane au prezentat un proiect în curs de desfășurare care monitorizează prezența femeilor și bărbaților în cadrul emisiunilor de știri, sportive și de divertisment, invitând și alte autorități omoloage să se alăture proiectului.