Membrul CA, Orest Dabija, a participat la conferința prilejuită Zilelor legislației media în Frankfurt

23.01.2024

Membrul Consiliului Audiovizualului, Orest Dabija, a participat la cea de-a 20-a ediție a Zilelor legislației media, eveniment petrecut în orașul Frankfurt. Conferința internațională, cu genericul „Strategii împotriva dezinformării și propagandei”, desfășurată în perioada 17-18 ianuarie 2024, a fost găzduită de Centrul de Studii și Cercetări în Dreptul Media din cadrul Universității Europene Viadrina în cooperare cu Asociația Europa de Sud-Est și Programul Media Europa de Sud-Est al Fundației Konrad-Adenauer, cu suportul redacției ziarului regional german Märkische Oderzeitung.

 

Evenimentul s-a axat pe combaterea dezinformării în diferite contexte și regiuni ale lumii, inclusiv în țările membre ale Uniunii Europene și în cele din afara spațiului comunitar, pornind de la riscurile și oportunitățile asociate inteligenței artificiale, activității de pe rețelele sociale, importanței verificării faptelor în vederea asigurării informării corecte, finalizând cu situația legislației media din Africa subsahariană și cu situația din sud-estul Europei (România, Bulgaria, Kosovo, Macedonia de Nord și Republica Moldova).

 

Orest Dabija a descris experiența din ultimii doi ani a CA la capitolul combaterii dezinformării în sfera audiovizuală, controlului și sancționării posturilor ce promovau interesele Federației Ruse și a actorilor politici care urmau o agendă similară, garantând, în același timp, respectarea principiilor libertății de exprimare şi a jurnalismului independent. Membrul autorității de reglementare s-a mai referit și la eforturile întreprinse la nivel de societate civilă și al altor autorități oficiale, în contextul războiului din Ucraina și al riscurilor majore existente la adresa securității naționale.

 

La conferință au mai participat reprezentanți din România, Croația, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Bulgaria, Macedonia de Nord, Africa de Sud.

 

La final, au fost punctate rezultatele ediției din acest an, precum și perspectivele pentru următoarea întrunire.