Metodologia pentru evaluarea riscurilor de apariție a situațiilor dominante în formarea opiniei publice – aprobată de CA
În cadrul ședinței din 29 martie a.c., Consiliul Audiovizualului a aprobat Metodologia pentru evaluarea riscurilor de apariție a situațiilor dominante în formarea opiniei publice.
Pluralismul mediatic și diversitatea opiniilor sunt caracteristici fundamentale ale mass-media libere într-o societate democratică. Dată fiind natura specifică a serviciilor mass-media audiovizuale, în special impactul acestora asupra modului în care se formează opinia publică, beneficiarii de informații au un interes legitim în cunoașterea persoanei responsabile de conținutul acestor servicii.
Documentul aprobat face referire la cadrul legal internațional de reglementare în domeniul concentrării mass-media (atât la nivelul statelor membre ale Consiliului Europei, cât și la nivelul Uniunii Europene) și la practici de monitorizare a concentrării în mass-media, existente la nivelul statelor membre ale Consiliului Europei. De asemenea, și-a găsit reflectare și cadrul legal de reglementare a regimului juridic al proprietății în domeniul audiovizualului din Republica Moldova (atât cel național, cât și legislația secundară privind regimul juridic al proprietății în domeniu). Sunt redați indicatorii pentru evaluarea situației dominante în formarea opiniei publice. Colaborarea și schimbul rapid și eficient de informații de interes comun între autoritățile de reglementare, în vederea prevenirii și descurajării practicilor anticoncurențiale pe piața serviciilor media audiovizuale, asigurării unei concurențe loiale în domeniul audiovizual, prevenirii și excluderii situațiilor dominante în formarea opiniei publice prin intermediul furnizorilor de servicii media, la fel, sunt reflectate.
Metodologia este destinată să ajute Consiliul Audiovizualului în îmbunătățirea capacității existente de monitorizare a furnizorilor de servicii media audiovizuale, pentru a determina modul în care titularii licențelor de emisie respectă obligațiile legale. Acest lucru va oferi autorității de reglementare instrumente mai eficiente pentru investigarea și evaluarea situației dominante în formarea opiniei publice a unei persoane fizice sau juridice, în cazul existenței unor indicii întemeiate privind depășirea limitei cotei de audiență și a nerespectării regimului juridic al proprietății.
Menționăm că elaborarea și aprobarea acestei Metodologii va permite Consiliului Audiovizualului să realizeze acțiunile care îi revin, în virtutea prevederilor Planului de deoligarhizare (aprobat de către Comisia Națională pentru Integrare Europeană la data de 26 mai 2023), în special a măsurilor de prevenire a restrângerii concurenței.