Misiunea de monitorizare ENEMO la CA

19.10.2023

Președinta Consiliului Audiovizualului, Liliana Vițu, și vicepreședinta CA, Aneta Gonța, au avut marți o întrevedere cu analista media a Misiunii de observare a alegerilor în Moldova a Rețelei Europene a Organizațiilor de Monitorizare a Alegerilor (European Network of Election Monitoring Organizations – ENEMO), Maja Milikic, la sediul autorității de reglementare.

 

Subiectele discutate au ținut în principal de monitorizarea alegerilor locale generale din această toamnă, de constatările preliminare are rapoartelor CA privind reflectarea alegerilor la TV și radio, de mediatizarea procesului electoral actual, în conformitate cu standardele internaționale și legislația națională.

 

Președinta CA a informat despre faptul că, pentru prima dată, toți furnizorii de servicii media ale căror declarații privind reflectarea alegerilor au fost aprobate, sunt monitorizați în ce privește respectarea legislației electorale – 25 posturi de televiziune și 17 de radio.

 

Pentru a stabili o continuitate în cooperarea dintre cele două entități, reprezentantele ambelor autorități au convenit să se întâlnească din nou după alegeri și să discute despre rezultatele monitorizărilor efectuate.

 

ENEMO este o organizație internațională, înființată în 2001, compusă din 22 de organizații ale societății civile de monitorizare a alegerilor naționale din 18 țări din Europa Centrală și de Est și din Asia Centrală, inclusiv trei țări ale Uniunii Europene.