Moldova pe locul 28 în Indexul Libertății Presei. Activitatea CA a diminuat dezinformarea și discursurile instigatoare la ură din mediul audiovizual, potrivit raportului

05.05.2023

Moldova se află pe locul 28 din 180 de țări la nivel mondial și în creștere față de anul precedent cu 12 poziții, se arată în Indexul privind Libertatea Presei publicat astăzi, de Ziua Mondială a Libertății Presei, de organizația internațională Reporteri Fără Frontiere.

 

Potrivit Indexul privind Libertatea Presei, Consiliul Audiovizualului (CA), prin activitatea sa, a exercitat control asupra dezinformării și a discursurilor instigatoare la ură, iar instituțiile media care transmit conținut propagandistic produs în Rusia au fost slăbite.

 

Conform Indexului pentru anul 2022, mass-media din Moldova este împărțită în tabere pro-ruse și pro-occidentale. Oligarhii și liderii politici influențează puternic pozițiile editoriale și domină piața de publicitate. Confruntate cu un mediu economic dificil și slăbite de prăbușirea pieței de publicitate din cauza războiului Rusiei împotriva Ucrainei, instituțiile media independente se confruntă cu dificultăți financiare, se mai precizează în Index.

 

Precizăm că recent CA a relatat într-un comunicat despre poziția Moldovei în clasamentul mondial al libertății presei, informația fiind pentru anul 2021.

 

Cu un apel de a pune în prim plan libertatea presei, precum și mass-media independentă, diversificată și pluralistă, cu prilejul celebrării a 30 de ani de la inițierea Zilei Mondiale a Libertății Presei, Organizația Națiunilor Unite atrage atenția, în acest an, asupra faptului că libertatea de exprimare este un motor pentru toate celelalte drepturi ale omului.

 

 

Serviciul comunicare și relații externe