Monitorul Proprietății Media Moldova va fi realizat începând cu acest an, cu susținerea UE și a Ministerului Afacerilor Externe al Germaniei
Republica Moldova va fi inclusă, începând cu acest an, în Monitorul Proprietății Media care listează proprietarii mijloacelor de informare în masă și își propune să facă lumină asupra riscurilor la adresa pluralismului media, cauzate de concentrarea proprietății mass-media.
Monitorul, întocmit de compania internațională Global Media Registry, mai evaluează calitativ condițiile de piață și mediul juridic, pentru a înțelege caracteristicile naționale și a detecta factorii de creștere sau de reducere a riscului pentru concentrarea mass-media.
Aflat ieri la sediul Consiliului Audiovizualului, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks, a anunțat că UE, împreună cu Ministerul Afacerilor Externe al Germaniei (AA), vor cofinanța Monitorul Proprietății Media, care va ajuta părțile interesate, cum ar fi CA, să sporească transparența proprietății media și să combată concentrarea mijloacelor de informare în masă.
„În plus, acesta poate sprijini lupta împotriva dezinformării, furnizând nu numai date despre proprietarii principali ai companiilor media, ci și contextul privind interesele politice și economice afiliate acestora pentru a influența opinia publică. Acesta este un element esențial în sprijinirea instituțiilor și în consolidarea capacității Consiliului de a-și îndeplini sarcinile eficient și în conformitate cu acquis-ul UE”, a declarat Ambasadorul Jānis Mažeiks.
Monitorul Proprietății Media Moldova va fi realizat în cadrul proiectului „InfoTrust Alliance Moldova”, pus în aplicare de GIZ Moldova.
Inițiativa de a include Republica Moldova în acest registru global de cartografiere, a fost formulată de președinta Consiliului Audiovizualului, Liliana Vițu, în cadrul unei misiuni privind transparența proprietății și concentrarea media care a avut loc la Chișinău în octombrie 2023.
Linkuri relevante:
Foto: captură ecran MOM-GMR.org