O misiune privind analiza proprietății media s-a aflat la CA
O misiune de cooperare și asistență, formată din trei experți internaționali, axată pe identificarea beneficiarilor finali reali și analiza rapoartelor anuale de activitate prezentate de furnizorii de servicii media, s-a aflat la Consiliul Audiovizualului (CA) în perioada 30-31 mai 2024, la solicitarea autorității de reglementare. Activitatea este susținută de Uniunea Europeană și Ministerul Afacerilor Externe al Germaniei, prin proiectul GIZ Moldova „InfoTrust Alliance Moldova”.
În cadrul sesiunilor, reprezentanții direcției licențiere, ai secției politici publice și ai secției juridice, au vorbit cu experții despre datele reflectate în rapoartele de activitate ale furnizorilor, analiza planului financiar prezentat de aceștia, respectarea regimului juridic al proprietății. S-au mai pus în discuție urmărirea fluxurilor financiare, provocările în identificarea beneficiarilor finali, colaborarea cu alte instituții în ce privește proprietatea media, precum și evaluarea formularului și practicile din alte țări în asigurarea transparenței proprietății instituțiilor media.
Misiunea a fost formată din Olaf Steenfadt, directorul Global Media Registry (GMR) – organizație ce elaborează Monitorul Proprietății Media (MOM) –, Ruslan Trad, cercetător și jurnalist de investigație, afiliat la Laboratorul de cercetare criminalistică digitală al Consiliului Atlantic, membru al Asociației Jurnaliștilor Europeni – Bulgaria și Marius Daea, cercetător și jurnalist de investigație, coordonator de țară pentru România al proiectului Free Press Unlimited SCIENCE+ și Free Press pentru Europa de Est.
Experții vor veni cu recomandări în vederea îmbunătățirii aspectelor ce țin de evaluarea proprietății media, în contextul lansării în acest an a Monitorului Proprietății Media – Moldova.
O primă misiune privind transparența proprietății și concentrarea media s-a desfășurat la CA în octombrie 2023, urmând să mai aibă loc o vizită în luna iulie pe dimensiunea cadrului legal.