O nouă pagină web CA și Ziua Mondială a patrimoniului audiovizual

10.10.2022

Luna octombrie este marcată de Consiliul Audiovizualului prin 2 evenimente majore: lansarea noii pagini web pe 10 octombrie și Ziua mondială a patrimoniului audiovizual celebrată pe 27 octombrie.

 

CA este garantul public în domeniul audiovizualului care reprezintă interesul pentru asigurarea unei informări pluraliste și obiective a populației. În acest context, instituția lansează noul său site pornind de la o identitate redefinită, creat pentru a fi  simplu și intuitiv. Astfel, Consiliul a creat o pagină ce va răspunde nevoilor fiecăruia, ca să ofere un produs accesibil furnizorilor, distribuitorilor de servicii media, jurnaliștilor, dar în primul rând consumatorului de programe audiovizuale.

 

Noua pagină web a Consiliului este disponibilă la adresa consiliuaudiovizual.md. Iar pentru început vă invităm să consultați secțiunea Consiliu, unde veți găsiți răspuns la ce este CA, cu ce se ocupă, cine sunt membrii, cum este organizat, pe ce se bazează activitatea CA, cine sunt partenerii, cum puteți contacta și, desigur, cum puteți deveni parte a echipei. În secțiunea Ședințe CA este plasată informația despre întrunirile săptămânale ale membrilor Consiliului, iar acum puteți urmări live ședințele și pe site-ul CA.

 

Întreaga activitate CA se bazează pe Codul Serviciilor Media Audiovizuale al Republicii Moldova, iar un principiu de bază este transparența propriei activități (secțiunea Transparență), precum și a transparenței în activitatea posturilor TV și radio, informații despre care găsim în Reglementare.

 

Secțiunea Consumatori media oferă răspunsuri la întrebările consumatorului despre audiovizualul din Republica Moldova și, în premieră, oferă posibilitatea oricui să sesizeze CA prin intermediul paginii web. Furnizorii și distribuitorii de servicii media pot găsi documente relevante pentru activitatea lor în secțiunea Domeniul audiovizualului. Și nu în ultimul rând, CA a pregătit în secțiunea Media, comunicate de presă și o galerie foto de la cele mai relevante evenimente cu participarea reprezentanților instituții.

 

Inovația de pe noua pagină a CA este meniul de accesibilitate pentru slab văzători ce poate fi găsit pe pagina principală în colțul din dreaptă, instrument ce sporește accesul publicului la informațiile despre media audiovizuală. Astfel, membrii CA își onorează unul dintre angajamentele luate la începutul mandatului în fața comunității persoanelor cu deficiențe de văz.

 

În 2005, în cadrul Conferinței generale, UNESCO a adoptat documentul prin care proclama ziua de 27 octombrie Ziua mondială a patrimoniului audiovizual, pentru aducerea la cunoștința publicului larg a importanței păstrării documentelor audiovizuale, sublinierea pericolului de deteriorare în care se află o parte a acestui patrimoniu, precum și recunoașterea prestigiului cultural al patrimoniului audiovizual. În acest context, Consiliul Audiovizualului va lansa pe 27 octombrie un spot video despre când și cum poți transmite o petiție prin intermediul paginii web către Consiliu.